Zsidó származású Budapest leghíresebb szülötte

Ezzel a különleges fejlesztésű térképpel megtudhatja, hogy ki szülővárosának, kedvenc városának vagy a világ akármelyik városának leghíresebb embere — számol be a zsido.com.

A lenyűgöző földgömböt a Párizsi Egyetem kutatói fejlesztették ki egy finn geológus, Topi Tjukanov nyáron publikált ötlete alapján.

A fejlesztők az internet világában mindenki számára közismert Wikipédia és Wikidata kattintásai, azaz látogatottsága alapján számolták ki, hogy egy-egy településen ki a leghíresebb ember.

Alapjáraton a térkép az általánosságban a legtöbbet kattintott személyt mutatja, de a bal oldali egyszerű menüsorban kiválasztva az is megtudható, hogy a kultúrában, tudományban, politikában vagy a sportban ki a település leghíresebbje.

Ha pedig valaki nem ismerné ki magát a leghíresebb személyek világtérképén, akkor az emberekről visszaválthat városnevekre is, hogy aztán megismerhesse a legkisebb helyek világsztárjait.

A zsido.com szerkesztősége örömmel és büszkeséggel fedezte fel, hogy a magyar főváros legnagyobb híressége a zsidó származású Neumann János, vagy „nemzetközi” nevén John von Neumann matematikus. A fővárosi kulturális élet legkeresettebb személye pedig a szintén zsidó származású Weisz Erik azaz Harry Houdini illuzionista.

Budapest mellett számos város leghíresebbjei között található zsidó családból származók, így:

Makón Pulitzer József újságírót, Keszthelyen Goldmark Károly zeneszerzőt, Debrecen tudományos életében Lipsitz, azaz Lakatos Imre matematika- és tudományfilozófus, Zalaegerszegen kulturális életében Vajda Lajos festő, vagy éppen Bácsborsódban Weisz Lászlót vagyis Moholy-Nagy Lászlót, a Bauhaus iskola kiemelkedő alakját stb.

A világtérkép itt tanulmányozható.

Goldbergerék honosították meg itthon plázázást – a Párisi Nagy Áruház története

Goldberger Sámuel, a kiváló érzékkel megáldott üzletember, francia mintára hozta létre az ország első modern nagyáruházát az Andrássy úton.