Egy fiatal nőt gyanúsítanak a szentpétervári robbantással

Az ismert orosz katonai blogger, Vlagyimir Tatarszkij vasárnap meghalt egy szentpétervári kávézóban elkövetett bombarobbanásban, a bombát a beszámolók szerint egy fiatal nő adta a kezébe egy őt ábrázoló szobor formájában. 

A 26 éves Daria Trepova adta át a bloggernek a férfit ábrázoló kis szobrot, amely állítólag robbanóanyaggal volt megrakva – írja a Daily Mail.

A 40 éves Tatarszkij, Putyin és az ukrajnai inváziójának elkötelezett híve, éppen egy politikai rendezvényen beszélt a Street Food No 1 kávézóban, amikor a bomba felrobbant mellette, megölve a propagandistát és megsebesítve 32 másik embert.

A rendőrség hétfőn őrizetbe vette Trepovát Tatarsky meggyilkolásának gyanújával.

Egy videófelvételen feltehetően az látható, amint a kávézóba sétál egy dobozt cipelve, amely a 450 gramm TNT-t tartalmazó szobrocskát tartalmazhatta.

A cselekmény azonban tovább bonyolódott, miután az orosz nyomozók közölték, hogy azonosítottak egy második női gyanúsítottat, a 40 éves Maria Yarant, akinek köze van a robbantáshoz. A nő a jelentések szerint a robbantást követően kórházban van Szentpéterváron.

A kávézó belsejéből készült képeken látszik, hogy Trepova átadja Tatarsky-nak a szobrot, mielőtt a nő elkezdett visszasétálni a helyére.

NEXTA on Twitter: „In the video, a young woman who looks like Daria Trepova enters the cafe with a box, where there will later be an explosion.According to Russian media reports in the first photo, the girl presented a bust and goes to her seat, but Vladlen stopped her and asked her to sit next… pic.twitter.com/VDegJZ2mCv / Twitter”

In the video, a young woman who looks like Daria Trepova enters the cafe with a box, where there will later be an explosion.According to Russian media reports in the first photo, the girl presented a bust and goes to her seat, but Vladlen stopped her and asked her to sit next…

Tatarsky megállította, és megkérte, hogy üljön mellé – állította egy szemtanú, hozzátéve, hogy a lány azt mondta, hogy félénk, és nem akar túl közel ülni hozzá.

Trepovát és barátját, Dmitrij Rylovot – aki szintén a 20-as éveiben jár és az úgynevezett Orosz Felszabadítási Hadsereg tagja – korábban már őrizetbe vették háborúellenes tüntetéseken Oroszországban.

Trepovának volt jegye a szentpétervári Pulkova repülőtérről a robbanást követő tegnap esti járatra, de nem jelent meg rajta – számol be az Izvesztyija.

A járat irányát nem közölték, de feltételezések szerint Törökországon keresztül akart Grúziába jutni.

Mikor a nyomozók átkutatták Trepova lakását, őt nem találták meg, míg édesanyját állítólag elvitték a lakásból és a rendőrségre vitték.

A VCK-OGPU Telegram-csatorna jelentése szerint hozzáférése volt Trepova privát internetes beszélgetéseihez, amelyeket egy barátjával folytatott egy titkos internetes csevegésben.

Ebből kiderült, hogy a múlt hét végén Moszkvából Szentpétervárra érkezett, és külföldre akart repülni – Isztambulon keresztül Grúzia fővárosába, Tbiliszibe.

A robbanás után Trepova állítólag üzent barátjának, hogy: „Ott is meghalhattam volna, inkább ott haltam volna meg, felültettek”.

Az orosz rendőrség hétfőn egy ismerős lakásán tartóztatta le Trepovát.

Bomba robbant Szentpéterváron

Eddig egy halottról és tizenhat sebesültről tudni.