A pakisztáni kormány cáfolta, hogy kereskedelmi kapcsolatai lennének Izraellel

Cáfolta vasárnap a pakisztáni kormány azokat a híreszteléseket, melyek szerint Izraellel folytatna kereskedelmet, miután egy zsidó származású pakisztáni üzletember a Twitteren azt közölte, élelmiszert exportált Jeruzsálembe és Haifába az ázsiai országból.

„Lehet nekem, mint pakisztáninak gratulálni; én exportáltam az első adag pakisztáni élelmiszert az izraeli piacra” – áll Fisel Benháld múlt héten közzétett Twitter-üzenetében, melyben hozzátette: „az étel, a kereskedelem, a zene és a turizmus közelebb hozza az embereket. Építsünk hidakat!”.

Fishel BenKhald on Twitter: „Congratulation to Me as a PakistaniI exported first batch of Pakistan 🇵🇰 food products to Israel 🇮🇱 marketDates, Dry fruit, Spice single container. My video@CMShehbaz @ImranKhanPTI @BBhuttoZardari @NawazSharifMNS @MaryamNSharif @betterpakistan @MiftahIsmail @tdap_official pic.twitter.com/l4KRqI4oet / Twitter”

Congratulation to Me as a PakistaniI exported first batch of Pakistan 🇵🇰 food products to Israel 🇮🇱 marketDates, Dry fruit, Spice single container. My video@CMShehbaz @ImranKhanPTI @BBhuttoZardari @NawazSharifMNS @MaryamNSharif @betterpakistan @MiftahIsmail @tdap_official pic.twitter.com/l4KRqI4oet

Pakisztánnak és Izraelnek nincs egymással diplomáciai kapcsolata, az iszlám ország külügyi szóvivője, Mumtáz Zahra Balucs pedig leszögezte: Iszlámábád nem változtatott a külpolitikáján.

A pakisztáni kereskedelmi minisztérium „egyszerű propagandának” nevezte a kétoldalú kereskedelemmel kapcsolatok híreket, a tárca közleményében pedig aláhúzták, hogy nincs kereskedelmi kapcsolat a két ország között, s Pakisztán nem is tervez ilyesmit.

Hozzátették, hogy a szállítmány az Egyesült Arab Emírségeken át jutott Izraelbe, az üzletben nem vett részt pakisztáni bank.

Benháld a 220 milliós Pakisztán egyre csökkenő zsidó közösségéből származik, és 2017-ben tért át az iszlám vallásra. Jóllehet pakisztáni útlevele nem érvényes Izraelbe, ő az első pakisztáni, aki – Iszlámábád engedélyével – mégis elvégezhetett egy zarándoklatot Izraelben.

Fotó: Unsplash

Michael Rubin: Pakisztán közelgő összeomlásának aggasztania kellene a világot

Az American Enterprise Institute vezető munkatársa szerint hamarosan kipukkad a pakisztáni buborék, és az eredmény nem lesz szép.