Lemondott izraeli főkonzul: Izrael egy amerikai protektorátus

A New York-i főkonzuli tisztségéről lemondott Asaf Zamir elmondta, hogy aggódik az amerikai támogatás elvesztése miatt, és Izraelt amerikai protektorátusnak nevezte.

Asaf Zamir volt New York-i izraeli főkonzul a múlt heti lemondását követően szombat este adott interjút a 12-es csatornának

Az interjú során a volt diplomata aggodalmának adott hangot Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatai miatt.

„A legfontosabb dolog, amit el kell mondanom, hogy ez egy igazi félelem, hogy elveszítjük az Egyesült Államokat. Mi pedig az USA egyik protektorátusa vagyunk, és sok szempontból csapdába estünk ebben a kapcsolatban”.

Zamir megjegyzéseit sokan kritizálták a közösségi médiában, többek között Boaz Bismuth likudos képviselő.

„Uram, úgy tűnik, ön összezavarodott, ön képviselte Izraelt New Yorkban, nem pedig New Yorkot Izraelben. Isten hozta újra itthon”

– üzente Bismuth Zamirnak.

Zamir később gyorsan igyekezett tisztáznia kijelentéseit.

„Sikertelen megjegyzés volt. Izrael nem az Egyesült Államok „protektorátusa”, de Izrael létezik, erősödik és virágzik az Egyesült Államok pártfogásának és támogatásának köszönhetően” – próbálta korrigálni magát Zamir.

A diplomata, akit még az előző kormány nevezett ki, és aki apolitikus pozíciója ellenére nyíltan bírálta az új kormány politikáját, múlt vasárnap jelentette be lemondását Joáv Gallant védelmi miniszter menesztését követően.

„Az elmúlt 18 hónap, amelyet Izrael New York-i főkonzuljaként töltöttem el, teljes és gyümölcsöző volt, de a mai fejlemények után itt az ideje, hogy csatlakozzam az Izrael jövőjéért folytatott küzdelemhez, hogy Izrael a demokrácia és a szabadság jelzőfénye maradjon a világban” – írta akkor Zamir a Twitteren, és csatolta a döntését bejelentő levelét.

A tweetet követően Eli Cohen külügyminiszter bejelentette, hogy azonnali hatállyal elbocsátja a főkonzult.

Berendelték az izraeli nagykövetet Washingtonban

2010 óta nem történt ilyen.