A szombati kormányellenes tüntetés nagy kérdése: ki ütött először?

Az izraeli rendőrség vasárnap reggel reagált a közösségi médiában közzétett videóra, amelyen látható, amint egy lovas rendőr megver egy tüntetőt az igazságügyi reform ellen szombat este Tel-Avivban tartott tüntetésen

„Miután figyelmeztették őket, hogy ez egy illegális tüntetés, és hogy erőszakot fognak alkalmazni, két tüntető tiltakozó táblákkal és egy zászlórúddal hadonászott egy rendőrségi ló feje felé, oly módon, hogy veszélyeztette a lovat, a lovast és magukat a tüntetőket” – áll a rendőrség közleményében.

„A rendőr a tüntetőt ésszerű erő alkalmazásával eltaszította magától”

– tette hozzá a rendőrség.

„Nem ez az első eset az [igazságügyi] reformok elleni tüntetéseken, amikor a tüntetők megpróbálták megütni a rendőrlovakat. Nem ez az első eset, amikor a lovakat táblákhoz és zászlókhoz használt farudakkal ütötték meg”.

Az esetről készül videó itt tekinthető meg:

Yonatan Touval on Twitter: „A horse-mounted police officer striking a young woman with a batton earlier this evening in #TelAviv. pic.twitter.com/aR0mH1oZth / Twitter”

A horse-mounted police officer striking a young woman with a batton earlier this evening in #TelAviv. pic.twitter.com/aR0mH1oZth

„Úgy éreztem, hogy a rendőr olyan helyet keresett, ahol levezetheti a frusztrációját. Valószínűleg nem mozdultam elég gyorsan a számára. Megtalálta a gyenge pontot és megütött”

– mondta az eset után az incidensben érintett tüntető.

Több százezer tüntető tiltakozott tegnap este megyeszerte az igazságügyi reform ellen, mint az elmúlt hónapokban minden szombat este, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök a múlt héten bejelentette, hogy az igazságügyi reformról szóló törvényt a Knesszet nyári ülésszakáig befagyasztják, és az elnöki rezidencián megkezdődtek a tárgyalások a koalíció és az ellenzék között egy kompromisszumról.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.