Jeruzsálembe látogat Ron DeSantis

Ron DeSantis Jeruzsálembe utazik, hogy beszéljen az USA és Izrael közötti „szükségtelenül feszült kapcsolatokról”.

„A Jeruzsálem és Washington közötti szükségtelenül feszült kapcsolatok idején Florida hídként szolgál az amerikai és az izraeli nép között” – mondta DeSantis egy interjúban, bejelentve részvételét egy április 27-i konferencián, amelyet a Jerusalem Post és a Simon Wiesenthal Központ Tolerancia Múzeumának társszervezésében rendeznek. Az esemény címe „Ünnepeljük Izrael arcát”.

A DeSantis által említett „szükségtelen feszültség” valószínűleg a Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormánya és a Biden-kormány közötti egyre feszültebb viszonyra utal.

„Nem mehetnek tovább ezen az úton” – mondta Biden kedden Netanjahu igazságügyi reformjával kapcsolatban, amelyet a miniszterelnök nemrég szüneteltetett a tömeges tiltakozások miatt. Netanjahu a Twitteren válaszolt Bidenre, dicsérte az amerikai-izraeli szövetséget, de hozzátette: „Izrael szuverén ország, amely a nép akarata alapján hozza meg döntéseit, nem pedig a külföldről érkező nyomás alapján, beleértve a legjobb barátokat is”.

A Postnak adott nyilatkozatában DeSantis megjegyezte, hogy kormánya Izrael-barát: Az egyik első kabinetülését 2019-ben Jeruzsálemben tartotta, és szigorította az állam Izraelt bojkottáló vállalatokkal kapcsolatos törvényeket.

Utalt az ortodox zsidók beáramlására is az államába a világjárvány idején, amikor Floridában kevésbé szigorúak voltak az iskolákra vonatkozó korlátozások, mint északkeleten.

„Néhány hónappal a beiktatásom után, Florida első kormányzói megbízatásomra Izraelbe utaztam állami látogatásra a valaha volt legnagyobb kereskedelmi delegációval, amely Floridából a zsidó államba utazott” – áll DeSantis közleményében. „Azóta megerősítettük Florida és Izrael kapcsolatát azáltal, hogy izraeli vállalatok egyre több beruházást hajtottak végre államunkban, harcolunk a BDS csapása ellen, és az Egyesült Államok leggyorsabban növekvő zsidó lakosságának adunk otthont.”

DeSantis népszerű volt az ortodox zsidók érdekeit képviselő szervezetek körében is, akik általában a republikánusokra szavaznak. A héten törvénybe iktatott egy olyan törvényt, amely évente nagyjából 8000 dollárt utal minden olyan szülőnek, aki magániskolába akarja járatni a gyermekét – ezt a döntést az ortodox zsidó csoportok kitörő örömmel fogadták, és hatással lesz azokra a szülőkre, akik tandíjat fizetnek a zsidó iskolákban.

(JTA)

Trump vs. DeSantis: Ha harc, hát legyen harc?

Letarolja-e Donald Trump a floridai kormányzót mielőtt az bejelentené az indulását? Hajdú Tímea írása.