Az izraeli zsidók 63%-a „testvéreknek” tekinti a diaszpórában élő zsidókat

Az igazságszolgáltatás átalakítása elleni tüntetések során végzett felmérés szerint az izraeli és a diaszpórában élő zsidók közti jó kapcsolat ma az elmúlt 6 év legmagasabb szintjén áll – írja az orosz nyelvű STMEGI zsidó híroldal. 

Egy évente végzett felmérés szerint ma már több izraeli érzi magát kapcsolatban a diaszpórában élő zsidókkal, mint öt évvel ezelőtt.

A Diaszpóraügyi Minisztérium által januárban, 1002, 17 és 70 év közötti izraeli zsidó állampolgár körében végzett és néhány napja közzétett reprezentatív felmérésben

a válaszadók 63%-a mondta azt, hogy testvéreinek tekinti a diaszpóra zsidóit, míg a 2016-os hasonló felmérésben 56%-uk nyilatkozott így.

Az Izrael és a diaszpóra közötti kapcsolatokról szóló közvélemény-kutatási indexet monitorozó 2023-as felmérést az izraeli igazságszolgáltatás átalakításáról szóló ellentmondásos vita közepette végezték, amelynek célja, hogy a bírói testület hatáskörének egy részét átruházzák a törvényhozásra. Az észak-amerikai zsidó szövetségek (Jewish Federations of North America), amely 146 zsidó szövetséget és 300 független zsidó közösséget képvisel, egyike azon számos amerikai zsidó csoportnak, amelyek a jogi reform ellen emeltek szót.

A felmérés az izraeliek zsidó identitásukhoz való hozzáállását is érinti.

Az idei válaszadók 29 százaléka mondta azt, hogy inkább érzi magát zsidónak, mint izraelinek, ami a legmagasabb arány 2016 óta, amikor csak 24 százalék értett ezzel egyet. A „inkább izraelinek, mint zsidónak” érző válaszadók aránya 2016 óta a legalacsonyabb szinten van: Idén 18%, míg a hat évvel ezelőtti első felmérésben 21% volt.

A diaszpórában élő zsidók asszimilációja a válaszadók 53%-át aggasztja 2023-ban, szemben a 2016-os 48%-kal.

Amichai Shikli diaszpóraügyi miniszter, akinek hivatala az Izrael és a nem izraeli zsidók közötti kapcsolatok erősítését célzó éves diaszpóra hét részeként készítette el a tanulmányt, elmondta: „A zsidó nép két közös problémával néz szembe: a zsidó identitás gyengülésével és a cionizmus elleni támadásokkal. Izrael Államnak fel kell nőnie a feladathoz, és világszerte meg kell erősítenie a zsidó oktatás infrastruktúráját, hogy az új generációt összekapcsolja népe örökségével”.

Felmérés: Az izraeli és az amerikai zsidók keveset tudnak egymásról

Az amerikai zsidók 60%-a fontosnak tartja identitása szempontjából az Izraelhez való kötődést, az izraeliek 75%-a pedig a diaszpórát tartja létfontosságúnak a zsidó nép jövője szempontjából.