Felmérés: Az izraeli és az amerikai zsidók keveset tudnak egymásról

Az AJC felmérése azt is kimutatta, hogy az amerikai zsidó közösség 60%-a fontosnak tartja identitása szempontjából az Izraelhez való kötődést, az izraeliek 75%-a pedig a diaszpórát tartja létfontosságúnak a zsidó nép jövője szempontjából — írja a Times of Israel.

Az amerikai és az izraeli zsidók nem sokat tudnak egymásról egy hétfőn közzétett tanulmány szerint.

Az Amerikai Zsidó Bizottság által végzett felmérésben mégis mindkét csoport rokonszenvét fejezte ki a másik iránt.

Az amerikai zsidók körében összesen 40 százalék mondta azt, hogy az izraeliekről való ismeretei nem léteznek vagy gyengék. További 21 százalék közepesnek minősítette az izraeliekkel kapcsolatos ismereteit, míg 37 százalék azt mondta, hogy „erős” tájékoztatást kapott Izraelről.

Az izraeli zsidók 69%-a mondta azt, hogy nem kapott semmilyen oktatást a diaszpóra zsidóságáról, vagy az „nem volt átfogó”, míg 20% szerint „közepes”, 11% szerint pedig „átfogó” volt.

A felmérés akkor készült, amikor Izrael 12 év óta először lát új miniszterelnököt, miután Benjamin Netanjahut, a Likud párt vezetőjét leváltotta a vallásos-cionista Naftali Bennett és a centrista Jair Lapid, akik egy szokatlan koalícióban tömörültek.

A Bennett vezette új kormány tisztviselői szerint Netanjahu a tengerentúli jobboldali vezetőkkel való szoros szövetségei és a harediket kiszolgáló politikája miatt rontotta a zsidó diaszpórával való kapcsolatokat. Megfogadták, hogy helyreállítják a kapcsolatokat, részben azáltal, hogy az izraelieket megismertetik a diaszpóra zsidóságával.

Az amerikai zsidók 60%-a mondta azt, hogy zsidó identitása szempontjából fontos, hogy kapcsolatban álljon Izraellel. Az izraeliek 75%-a úgy látja, hogy a diaszpóra virágzása létfontosságú a zsidó nép jövője szempontjából.

Azok az izraeliek, akik hivatalos keretek között többet tanultak a diaszpóra zsidóságáról, nagyobb érdeklődést mutattak a velük kapcsolatos további ismeretek iránt, mint azok, akik kevesebbet tanultak.

Az amerikaiak körében március 25. és május 9. között, Izraelben pedig májusban végeztek felmérést. Mindkettő 1000 válaszadóval készült. A hibahatár 3 százalékpont.

A fiatal amerikai zsidók egyre ortodoxabbak és szekulárisabbak

A fiatal amerikai zsidók vagy egyre inkább ortodoxok vagy nem kötődnek a zsidósághoz.