A Moszad egykori kémfőnöke szerint ki kellene rúgni Netanjahut

Benjámin Netanjahu miniszterelnököt kellene kirúgni, nem pedig Joáv Gallant védelmi minisztert – jelentette ki szerdán Tamir Pardo volt Moszad-igazgató.

„A Gallant kirúgása rendkívül szokatlan és ritka nagy horderejű esemény volt, amelyhez hasonlóra nem emlékszem Izrael állam történelméből” – mondta Pardo a Netanja Akadémiai Főiskolán évente megrendezett Meir Dagan-konferencián.

„Gallant [helyesen] értelmezte a helyzetet és kirúgták”.

„Bármely normális, nyugati típusú demokratikus országban bármelyik ilyen miniszterelnök még aznap felállna és lemondana” – tette hozzá a volt kémfőnök.

Pardo emlékeztetett, hogy David Cameron korábbi brit miniszterelnök hogyan mondott le azonnal, miután nem sikerült meggyőznie az országot, hogy fogadják el az álláspontját a Brexit kérdésében, vagyis Nagy-Britannia EU-ból való kiválását illetően.

A miniszterelnök ráadásul egy politikai tisztség, amely azért van, hogy a nemzetet szolgálja, és „abban a pillanatban, amikor a nemzet nemet mond, fel kell állnia és távoznia” a posztjáról

– fejtette ki Pardo.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.