Már közel ötmillió holokauszt áldozatot azonosítottak a Jad Vasemben

A Jad Vasem, Izrael hivatalos holokauszt-emlékhelye arra számít, hogy a Soá áldozatainak központi adatbázisa a következő években eléri az ötmilliót.

A Jad Vasem az 1950-es évek óta gyűjti a holokauszt áldozatainak neveit megbízatása és küldetése részeként, az izraeli kormány és a zsidó nép nevében. Eddig mintegy 4 800 000, a Soá során meggyilkolt zsidó férfi, nő és gyermek személyazonosságát gyűjtötte össze. Csak 2022-ben a Jad Vasemnek sikerült további mintegy 40 000 holokauszt-áldozat nevét felkutatnia.

A Jad Vasem szakértői becslések szerint az elkövetkező években mintegy 200-300 ezer névvel bővülhet a Soá áldozatainak neveit tartalmazó központi adatbázis – így összesen több, mint ötmillió személyazonosságot lehet majd azonosítani a holokauszt mintegy hatmillió áldozatából.

„Ahogy távolodunk a holokauszt eseményeitől, az emlékezés és a megemlékezés feladata sokkal nagyobb kihívást jelent”

– mondta szerdán Dr. Alexander Avram, a Jad Vasem névcsarnokának és névvisszaszerzési projektjének igazgatója.

„Bár még mindig lehetséges új neveket gyűjteni, ez egyre csökkenő arányban fog történni. Természetesen a holokauszt túlélői és kortársaik egyre kevesebben vannak, és azok, akiknek soha nem sikerült tanúvallomást tenniük, vagy neveket regisztrálniuk, már nem lesznek képesek erre. Mindezen kihívások ellenére továbbra is elkötelezettek vagyunk az ügy mellett, és világszerte számos levéltárral és emlékezéssel foglalkozó intézménnyel állunk kapcsolatban, abban a reményben, hogy sikerül elérnünk ezt a célt”

– magyarázta.

Avram rámutatott a nevek felkutatásával kapcsolatos objektív nehézségekre is.

„Már a gyűjtési erőfeszítéseink kezdetén felismertük, hogy a gyermekek neveinek felkutatása különösen nagy kihívás lesz, mivel sok esetben nem vették őket nyilvántartásba, amikor családjukkal együtt meggyilkolták őket. Soha nem lesz teljes nyilvántartásunk az összes névről, mert a nácik szándékosan nem voltak érdekeltek bűneik dokumentálásában, sőt, megpróbálták eltussolni azokat. Ezért minden egyes új név, amelyet sikerül felfedeznünk és megörökítenünk, egy újabb kis győzelem a nácik és bűntársaik ellen, és a zsidók és a zsidóság eltörlésére tett kísérletük ellen”.

Közel ötmillió holokauszt áldozat adatait teszi elérhetővé a Jad Vasem

Ezekhez az információkhoz mostantól bárki hozzáférhet a JewishGen weboldalon történő közvetlen keresés útján.