Közel ötmillió holokauszt áldozat adatait teszi elérhetővé a Jad Vasem

A jeruzsálemi Jad Vasem emlékhely archívuma mostantól a JewishGen oldalon, a legnagyobb online zsidó genealógiai forráson keresztül a nyilvánosság számára is hozzáférhető — értesült a Jewish Telegraphic Agency zsidó hírügynökség.

A holokauszt áldozatainak hivatalos izraeli emlékhelye és a New York-i Zsidó Örökség Múzeuma által kedden bejelentett megállapodás révén a JewishGen, a Manhattan Battery Park negyedében található holokauszt-emlékhely leányvállalata révén könnyen hozzáférhet a Jad Vasem adatbázisában rögzített több millió névhez.

A „Tanúságtételek lapjai” – az izraeli intézmény által az 1950-es évek óta gyűjtött dokumentumok – mintegy 2,7 millió, a holokausztban meggyilkolt férfi, nő és gyermek nevét, életrajzi vázlatát és – ahol lehetséges – fényképét tartalmazzák.

A Jad Vasem névadatbázisa összesen több mint 4,8 millió zsidó áldozatot tart nyilván.

Ezekhez az információkhoz mostantól bárki hozzáférhet a JewishGen weboldalon történő közvetlen keresés útján.

„Előfordul, hogy a Jad Vasem tanúságtételi lapjai tartalmazzák az egyetlen létező információt egy-egy holokauszt-áldozatról, de az emberek eddig nem biztos, hogy tudták, hogyan használhatják fel azt a honlapjukon”

– mondta Avraham Groll, a JewishGen ügyvezető igazgatója a Jewish Weeknek.

Az új megállapodás értelmében a Jad Vasem keresési eredményei automatikusan megjelennek a JewishGenben.

A JewishGen 2020-ban hasonló partnerséget jelentett be az USC Shoah Foundationnel, hogy integrálja a közel 50 000 zsidó holokauszt-túlélő tanúvallomásának adatait.

„Azzal, hogy a JewishGen-en keresztül elérhetővé tesszük ezeket az értékes feljegyzéseket, a szélesebb zsidó közösség könnyebben kutathatja a holokauszt során meggyilkolt családtagok és barátok neveit”

– mondta Jack Kliger, a Museum of Jewish Heritage elnöke és vezérigazgatója.

Több száz zsidó sírkő került elő a pozsonyi susnyásból

A szlovák főváros egyik temetőjének közelében rengeteg magyar zsidó emlékét is őrzi a sok ezer darabból álló történelmi lelet, amelyre nem várt meglepetésként, több mint 80 évvel vélt eltünésük után találtak rá.