Több száz zsidó sírkő került elő a pozsonyi susnyásból

A barokk kortól datálódó, mintegy 300 zsidó sírkövet fedeztek fel a pozsonyi vár alatti városi dzsungelben. A szlovák főváros egyik temetőjének közelében rengeteg magyar zsidó emlékét is őrzi a sok ezer darabból álló történelmi lelet, amelyre nem várt meglepetésként, több mint 80 évvel vélt eltünésük után találtak rá — újságolja a Bennem élő eredet.

Olyan ez, mintha kincseket találtunk volna. Felbecsülhetetlen történelmi értékeket, amelyekről azt hittük, hogy régen eltűntek vagy ellopták őket.

— mondta telefonon nekünk Tomas Stern, a Pozsonyi Zsidó Hitközség elnöke, akinek a szenzációs leletről szóló beszámolójáról a napokban értesültünk egy szlovákiai ismerősünktől.

Egy múltkutató külföldi Facebook-csoportban tették közé, hogy idén februárban annak a reményével kezdtek el gazolni, fát vágni és bokrokat kiszedni a pozsonyi Duna-parttól nem messze lévő elhagyatott területen, hogy talán néhány tucat régi sírkövet találnak majd.

Nem várt csoda volt, hogy a reméltnél tízszer több, mintegy 300 darab sírkőre bukkantak.

Ahogy az elnök felidézte a Bennem Élő Eredet csapatának, először 30 évvel ezelőtt hallott arról, hogy lehetnek még a természet által elrejtett több száz éves sírkövek a város egyik központi helyszínén, a vár alatti sziklás hegyoldalban, pontosan azon a helyen, ahol most a közelmúltban megtalálták őket.

Mindez abból adódhat, hogy a második világháború idején a fasiszta-szimpatizáns szlovák állam elkobozta a központi helyen lévő — ingatlan szempontból nagy értékű — zsidó temetőt, és 1942-43-ban egy útépítés  — villamosalagutat terveztek a várhegy alá — miatt az akkori sírkertet szinte teljesen felszámolták. Az eltemetettek többségét exhumálták és egy másik zsidó temetőbe szállították.

Stern 30 évvel ezelőtt egy akkori közösségi tagtól hallott arról, hogy esetleg lehetnek még sírkövek valahol a környéken elásva, azonban akkor nem talált társakat ahhoz, hogy nekiveselkedjenek a kutatáshoz. Most, immáron öt éve a helyi zsidó közösség elnökeként  — és egy sikeres magánorvosi intézet társtulajdonosaként — úgy látszik nagyobb sikerrel szervezett múltkutatást.

Február közepén kezdtük a munkát, komoly, profi növényvágó berendezéssel. Alig 10 fős csapattal dolgozunk a helyszínen, hetente több alkalommal is, és a kezdeti sokkoló meglepetés után már ott tartunk, hogy csaknem 200 sírkövet sikerült digitalizálnunk.

— meséli a részleteket.

A sírkövek között, amelyek az 1600-as évek — vagyis bőven a barokk kor — legvégétől eredeztethetőek, több olyan személyt is be tudtak már azonosítani, akik meghatározó alakjai voltak a kor társadalmi, gazdasági és kulturális életének. Bankárok, tudósok, kereskedők, tanítók tucatjainak sírköveit kezdték el gondozásba venni — ezek közül Pollack rabbit és az egyik Oppenheimer leszármazottat emelte ki az elnök.

A kalandos történet folytatása itt olvasható:

https://bennemeloeredet.hu/2021/04/07/szenzacio-300-zsido-sirkovet-talaltak-a-pozsonyi-susnyasban/