Konjuktúra: Már zsidók is ültethetnek fákat Szaúd-Arábiában

A vallásközi barátság ritka gesztusaként több brit zsidónak engedélyezték, hogy pálmafákat ültessenek Szaúd-Arábia Medinában, az iszlám két legszentebb helyének egyikében.

Egy helyi földtulajdonos meghívott egy keresztényekből, muszlimokból és brit zsidókból álló csoportot, hogy gyarapítsák datolyapálma-ligetét – számolt be hétfőn a londoni Jewish Chronicle.

A Rick Sopher londoni zsidó bankár által vezetett delegáció az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogatott, és útjuk középpontjában a három ábrahámi vallás közötti megbékélés és barátság előmozdítása állt.

A csoport tagjai között voltak neves üzletemberek és filantrópok, valamint a Cambridge-i Egyetem egy történészprofesszora és más kutatók – számolt be a Chronicle.

A látogatás a más vallások iránti nagyobb nyitottság jele az Arab-félszigeten, ahol Szaúd-Arábiában Mohammad bin Szalmán trónörökös alatt hatalmas reformok zajlanak, az Egyesült Arab Emírségek pedig az Ábrahámi Egyezmény 2020-as aláírása óta a vallásközi projekteket szorgalmazza.

A brit küldöttség tagjait meghívták, hogy ültessenek el egy ajwa datolyafa csemetéket, amely egy Medinában termesztett fajta, és amelyet a Hadísz, Mohamed próféta mondásainak feljegyzései külön megemlítenek a jelentés szerint.

„Ha valaki öt vagy akár tíz évvel ezelőtt azt mondta volna nekem, hogy eljuthatok Szaúd-Arábiába, mindenki tudja, hogy zsidó vagyok, ráadásul zsidó barátaimmal, aligha hittem volna neki”

– idézte a Chronicle Sopher szavait.

„Hogy ilyen barátságosan, vendégszeretően fogadnak, az tényleg valami csodálatos”

– tette hozzá.

A nem muszlimoknak öt évvel ezelőttig tilos volt Medinába belépni. Amikor az iszlám 622-ben gyökeret vert Medinában, a városban sok zsidó lakos volt, köztük pálmaliget-tulajdonosok.

Szaúd-Arábia tovább építi együttműködését Kínával

A szaúd-arábiai kormány jóváhagyta az ország csatlakozását a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO).