Netanjahu veszítene, ha most lennének a választások

Ha ma tartanák a választásokat, a Likud kevesebb mint 30 mandátumot szerezne, míg Beni Ganz átvette a vezetést a miniszterelnöki posztra való alkalmassági felméréseken.

2009 óta először fordul elő, hogy a Likud 30 mandátumnál kevesebbet kapna, ha ma tartanák a választásokat – derül ki egy felmérésből, amelyet az N12 News hétfőn tett közzé.

A felmérés szerint a Likud párt csak 25 mandátumot kapna, míg a Beni Ganz MK által vezetett Nemzeti Egység párt 23 mandátumot, ezzel megugorva a Yesh Atid pártot, amely 22 mandátumot kapna.

Bezalel Szmotrics Vallásos Cionista Pártja tizenkét mandátumot kapna, ha ismét megosztaná szavazatait az Otzma Jehudittal, míg a Sász tíz, az Egyesült Tórai Judaizmus pedig hét mandátumot.

Az Avigdor Liberman által vezetett Jiszráél Bejtenu hat mandátumot szerezne, míg a Raám, a Hadász-Taál és a Meretz, amely nem jutott be a jelenlegi Knesszetbe, egyaránt öt mandátumot kapna.

Ha ma tartanák a választásokat, a Munkapárt 3,1 mandátummal veszítené el helyét a Knesszetben, míg ugyanez történne a Baladdal, amely 2,1 mandátumot kapna.

A koalíciós tömbök helyzetét tekintve Netanjahu blokkja mindössze 54 mandátumot érne el.

Eközben a KAN új felmérése szerint megugrott a Nemzeti Egység párt vezetőjének, Ganznak a miniszterelnöknek való alkalmassági megítélése. Először előzte meg Netanjahu miniszterelnököt, 37%-os támogatottságot szerezve Netanjahu 30%-ával szemben.

A mandátumokat tekintve a Likud 25-re, blokkja pedig 53-as mélypontra esik vissza. A balközép blokk 56-ra emelkedik, és Manszúr Abbász Raám pártjával együtt kormányt alakíthatna.

A Munkapárt és a Meretz párt is átlépné a választási küszöböt, egyenként négy mandátummal. A Vallásos Cionista Párt enyhén veszítene, és tíz mandátumra esne vissza. A Balad szintén nem lépte át a küszöböt.

Egyelőre nem tud mit kezdeni az izraeli ellenzék a reform befagyasztásával

Lapid és Ganz óvatos derűlátással nyitott a tárgyalásokra, Liberman és Michaeli azonban csapdát sejt Netanjahu meghátrálása mögött, és fokozná a nyomásgyakorlást.