Újabb kamu-őslakos aktivistát buktattak le Amerikában

Hollywood egyik vezető őslakos amerikai személyiségét azzal vádolják, hogy hamisan állítja, hogy cseroki örökséggel rendelkezik – derül ki a The Post értesüléseiből.

A díjnyertes 56 éves Heather Rae a Filmakadémia őslakosok szövetségének tagja, korábban a Sundance Intézet indián programját vezette, és azt állítja, hogy „anyám indián volt, apám pedig cowboy”. Korábban több híradás is azt állította, hogy cseroki anyja van.

A Törzsi Szövetség a Csalások Ellen nevű megfigyelőcsoport azonban most azt követeli, hogy az Akadémia és a producer hagyja el a „hamis állításokat”, miközben az aktivisták kitartanak amellett, hogy a legjobb esetben is csak 1/2048-ban cseroki.

A csoport azzal vádolja őt, hogy hasznot húz abból, hogy „valódi amerikai indián hangokat és nézőpontokat” bitorol.

Ironikus módon Rae már akkor is belekeveredett a Hollywoodot sújtó legjelentősebb „kamu indián” botrányba. A producernek tavaly az Akadémia megköszönte, hogy bocsánatkérést közvetített Sacheen Littlefeather számára.

Littlefeather feketelistára került Hollywoodban, mert megjelent Marlon Brando nevében, hogy visszautasítsa az 1973-as legjobb színészi alakításért járó Oscar-díját, és kigúnyolták, amikor az amerikai őslakosok mellett szólalt fel, azt állítva, hogy ő apacs.

Októberi halála után azonban Littlefeather nővére felfedte, hogy a nő hazudott, és végig meghamisította a személyazonosságát.

Rae a legújabb célpontja az őslakos amerikaiaknak, akik az őseiket kisajátító emberek ellen kampányolnak.

Más, nagy visszhangot kiváltó esetek közé tartozik Elizabeth Warren massachusettsi demokrata szenátor, aki bocsánatot kért a „tévedésekért” azzal, hogy azt állította, hogy ő is cseroki.

A tesztek kimutatták, hogy 1/64-ad részben és 1/1024-ad részben indián. Ez azt jelenti, hogy 150-200 évvel ezelőtt lehetett egy felmenője, aki talán indián volt, de lehetett mexikói is.

Őslakos indiánok rombolnák le az USA egyik legismertebb emlékművét?

A Rushmore-hegy körüli viszály új lendületet nyert a szobordöntögető mozgalom terjedésével.