80 évvel a háború után végre eltemették Mengeléék áldozatait

Csütörtökön Berlinben eltemették azt a több ezer csontot – köztük vélhetően a nácik által elkövetett bűncselekmények áldozatainak maradványait -, amelyeket a német főváros egy egyetemi campusán találtak, ahol a náci korszak alatt egy antropológiai és eugenikai intézet működött.

A Berlini Szabadegyetem területén 2015-ben kezdődött ásatásokon mintegy 16 ezer csontmaradványt találtak. A feltárást azt követően kezdték, hogy az intézmény felújítási munkálatai során emberi és állati csontokra bukkantak. A campus területén működött 1927 és 1945 között a Vilmos Császár Antropológiai, Humán Öröklődéstani és Eugenikai Intézet.

Az egyetem közleménye szerint a csontok között a gyarmati és a náci korszakban elkövetett bűncselekmények áldozatainak maradványai lehetettek. A kutatók vizsgálatai alapján a maradványok között legkevesebb 54, különböző korú férfi, nő és gyermek csontjai voltak.

Az eugenikai intézet a második világháború alatt a náci tudósok – köztük az auschwitzi koncentrációs táborban a foglyokon végzett kísérleteiről hírhedt Josef Mengele – egyik központja volt.

A csontokon talált ragasztónyomok és feliratok arra utalnak a szakértők szerint, hogy azok az intézet gyűjteményébe tartoztak.

Az egyetem közleményében hangsúlyozta, hogy az áldozatok azonosítása nem volt lehetséges, és azt sem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a csontleletek a gyarmati régiókhoz vagy egyértelműen a náci bűntettekhez köthetők-e.

Az érintett szervezetekkel való hosszas konzultáció után az egyetem úgy döntött, hogy az áldozatok iránti tiszteletből nem vizsgálják tovább a csontokat.

A nyilvános temetést csütörtökön a berlini Waldfriedhof temetőben, a maradványok lelőhelyének közelében tartották. A csontokat öt koporsóban temették el.

„Ma számos olyan életet viszünk végső nyughelyére, akinek hangját és élettörténetét elfojtották”

– fogalmazott Daniel Botmann, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának képviselője.

Az egyetem vezetője, Günter Ziegler hangsúlyozta, hogy „ha az áldozatokat csoportonként meghatározzák, azzal végül is csak a múlt rasszista módszereit és ideológiáit reprodukálták volna”. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy nem lehet nevet és arcot rendelni az áldozatokhoz, de emlékezni tudunk rájuk.

Aki Mengele csontjai után most a Sorsok Háza jövőjét szakérti

David G. Marwell ott volt mikor feltárták a „Halál Angyalának” földi maradványait, később könyvet írt róla, most pedig a Sorsok Háza szakértője lett. Wallenstein Róbert interjúja.