A palesztinok körében komoly igény mutatkozik egy újabb intifádára

A Júdeában, Szamáriában és a Gázai övezetben élő arabok többsége támogatja az izraeliek elleni terrortámadásokat – derül ki egy friss felmérésből.

„A palesztin közvélemény egyre militánsabbá válik: nő a fegyveres harc támogatása, csökken a kétállami megoldás támogatottsága, csökken a palesztin parlamentbe vetett bizalom, nő a [Mahmúd] Abbász elnök lemondásának követelése”

– tweetelte a múlt héten Khalil Shikaki, a ramallahi székhelyű Palesztin Politikai és Felméréskutató Központ igazgatója.

Boaz Ganor, a herzlijai Nemzetközi Terrorizmusellenes Intézet ügyvezető igazgatója a JNS-nek elmondta, hogy „ezek a közvélemény-kutatási eredmények várhatóak voltak. Ez volt a Hamász és más terrorcsoportok hosszú távú, a palesztinok felhergelésére irányuló kampányának végcélja. Úgy tűnik, sikerrel jártak”.

A felmérés szerint, amely 1200 arab felnőttet kérdezett meg 120 véletlenszerűen kiválasztott helyen Júdeában, Szamáriában és Gázában március 8. és 11. között.

A PPFK szerint az izraeliek elleni terrortámadások elfogadása széles körben elterjedt Júdea, Szamária és Gáza egész területén.

A megkérdezettek 58 százaléka támogatja „a fegyveres összecsapásokhoz és az intifádához való visszatérést”, ami három százalékponttal több, mint három hónappal korábban. Továbbá 61 százalékuk azt mondta, hogy a közeljövőben egy harmadik intifáda kitörésére számít.

Zsidóellenes gyűlöletre tanítják a palesztin gyerekeket az ENSZ iskoláiban

Nem javul a helyzet a palesztin menekültek segélyezésére és oktatására létrejött ENSZ szervezetnél.

Amikor a Náblusz melletti Huvarában nemrégiben történt terrorista lövöldözésről kérdezték, amely két izraeli testvér életét követelte, a válaszadók 71%-a mondta, hogy támogatja ezt és a hasonló támadásokat.

A szakértők szerint ez a tendencia várhatóan tovább fog súlyosbodni.

„A palesztinok radikalizálására irányuló erőfeszítéseknek konkrét apropója a ramadán”

– mondta Ganor.

A felmérés azt is megállapította, hogy a palesztinok egyre inkább az új terrorista csoportok felé fordulnak, mint a Palesztin Hatóság legitim kihívói.

A megkérdezettek 68 százaléka támogatja „az olyan fegyveres csoportok megalakítását, mint az Oroszlánbarlang nevű csoport, amelynek tagjai nem fogadnak el parancsokat a PH-tól, és nem részei a PH biztonsági szolgálatainak”. Továbbá 83% ellenzi, hogy ezek a csoportok átadják tagjaikat vagy fegyvereiket a PH-nak, és „a nagy többség (87%) szerint a Palesztin Hatóságnak nincs joga letartóztatni e fegyveres csoportok tagjait annak érdekében, hogy megakadályozza őket az Izrael elleni támadások végrehajtásában”.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a PH nagyjából „elvesztette az irányítást Dzseninben és Nabluszban”. Mindkét város olyan új terrorista csoportok fellegvára, mint az Oroszlánbarlang és a Dzsenini Brigádok.

Dilettáns diplomaták téblábolása az ígéret földjén

Izrael szerencsétlenségére a közel-keleti ügyekhez „értő” nyugati diplomatákból sosincs hiány. Vélemény.