Kisimította a ráncokat Izrael és Lengyelország

Eli Cohen izraeli külügyminiszter szerdán lengyel kollégájával folytatott szívélyes találkozója után kijelentette, hogy a két ország közötti kapcsolatokban évek óta tartó „válság” véget ért.

A varsói találkozón Cohen és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter megállapodást írt alá, amely kimondja, hogy újraindulnak az izraeli ifjúsági kirándulások a lengyelországi holokauszt helyszínekre – újraindítva ezzel egy régóta tartó programot, amelyet tavaly a folyamatos diplomáciai viták sorozatának részeként leállítottak. A Times of Israel beszámolója szerint az izraeli parlamentnek, a Knesszetnek jóvá kell hagynia a megállapodást ahhoz, hogy az hatályba léphessen.

Lengyelország beleegyezett abba is, hogy a közeljövőben visszaküldi nagykövetét Izraelbe. A lengyel követet 2021-ben hívták vissza.

„Ez egy fontos pillanat az országaink közötti kapcsolatokban” – mondta Cohen egy sajtótájékoztatón – jelentette az Associated Press.

2018-ban Lengyelország kormánya válságot okozott a két ország között azzal, hogy olyan törvényt fogadott el, amely illegálissá tette a lengyel nemzet megvádolását azzal, hogy a holokauszt idején bűnöket követett el.

Ezután 2021-ben Lengyelország egy másik törvényt is elfogadott, amely gyakorlatilag elzárta a háború alatt vagyonukat elvesztett családok leszármazottai által benyújtott kárpótlási igényeket.

Izraeli politikusok, köztük Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, élesen elítélték mindkét lépést, és egy időre Izrael visszahívta varsói nagykövetét. A lengyel miniszterelnök lemondta 2019-es izraeli útját.

Tavaly előttig izraeli diákok évekig látogatták az auschwitzi koncentrációs tábor helyszínét és történelmi zsidó emlékhelyeket Lengyelország-szerte, olyan városokban, mint Varsó és Krakkó.

Netanjahu reményét fejezte ki, hogy a szerdai találkozó „még szorosabb együttműködéshez vezet a két ország között”.

Folytatódik a diplomáciai csörte Izrael és Lengyelország között

A lengyel külügyet kritizálta az izraeli követ. Bekérették.