Izraelt Jordánia részeként ábrázoló térképet tettek ki a jordániai parlamentben

A jordániai parlamentben szerdán Izraelt és Jordániát Jordánia zászlajával díszített térképen ábrázolták és függesztették ki, válaszul Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter beszédére, amelyben a „Nagy-Izrael” térképét mutatta be, amely magában foglalta Jordánia állam egészét.

A térképet hozó képviselők kijelentették, hogy ez „válasz volt a szélsőséges Szmotricsra”. A parlament követelte, hogy a kormány utasítsa ki Izrael nagykövetét.

Ahmed al-Safadi képviselőházi elnök kijelentette:

„Követeljük, hogy a kormány tegyen gyakorlati és hatékony lépéseket Szmotrics beszédét követően. Nem hallgathatunk erről a lépésről, amely az Izrael és Jordánia között 1994-ben aláírt békemegállapodás megsértését jelenti”.

Ezen kívül egy képviselőt lefilmeztek, amint egy izraeli zászlót hozott magával, hogy a zászlót a földre tegye és rálépjen.

Szmotrics a Jordániát Izrael részeként ábrázoló térképet egy vasárnapi párizsi beszédében használta, amelynek során azt is kijelentette, hogy „a palesztin nép egy 100 évnél nem régebbi találmány”.

A jordániai kormány hétfőn elítélte Szmotrics beszédét, a külügyminisztérium „vakmerő uszításnak, valamint a nemzetközi normák és a jordániai békeszerződés megsértésének” nevezte a beszédet.

A közlemény elítélte „a szélsőséges izraeli miniszter rasszista és szélsőséges uszító kijelentéseit a testvéri palesztin nép létezéshez való joga és történelmi jogai ellen a független és szuverén államukban, a palesztin nemzeti földön”.

A külügyminisztériumi szóvivő követelte, hogy az izraeli kormány is ítélje el Szmotrics beszédét, és fogadkozott, hogy a jordániai kormány „minden szükséges politikai és jogi intézkedést megtesz az ilyen szélsőséges, gyűlöletkeltő cselekedetek és kijelentések ellen”.

Szmotrics szerint a palesztin nép egy múlt századi találmány — videó

Az izraeli pénzügyminiszter úgy véli, hogy valójában a hozzá, és a nagyszüleihez hasonló emberek az igazi palesztinok.