Az izraeli főügyész nem nyilváníthatja cselekvőképtelennek a miniszterelnököt

61:47 arányban elfogadták a főügyésznek a miniszterelnök alkalmatlanná nyilvánítását megakadályozó törvényt. Avigdor Liberman ellenzéki politikus úgy fogalmazott: „Nem engedjük, hogy Izrael állam a Netanjahu család monarchiájává váljon”.

A Knesszet csütörtök reggel második és harmadik olvasatban is jóváhagyta a „cselekvőképtelenségi törvényt”, amely megakadályozná, hogy a legfőbb ügyész a miniszterelnököt hivatali alkalmatlannak nyilváníthassa.

A törvényt 61 támogató szavazattal, 47 ellenzővel szemben többséggel hagyták jóvá.

A törvényjavaslat kimondja, hogy a miniszterelnököt csak fizikai vagy szellemi alkalmatlanság miatt lehet hivatalára alkalmatlannak nyilvánítani, és csak maga a miniszterelnök vagy a kabinet tagjainak háromnegyedének szavazatával.

Amennyiben a miniszterelnök ellenezné, hogy a döntést a kabinet elé terjesszék, az a Knesszet elé kerülne, ahol legalább 90 parlamenti képviselőnek kellene jóváhagynia a lépést.

Jair Lapid ellenzéki vezető kifogásolta a törvény elfogadását, és Twitter-oldalán azt írta:

„Mint tolvajok az éjszakában, a koalíció most elfogadott egy obszcén és korrupt személyi törvényt a cselekvőképtelenségről. Éppen az ünnepek előtt, miközben a megélhetési költségek az egekbe szöknek, Netanjahu megint csak magával törődik”.

A Jiszráél Béjténu ellenzéki párt elnöke, Avigdor Liberman bejelentette, hogy pártja beadvánnyal fordul a Legfelsőbb Bírósághoz a törvény ellen.

„A Jiszráél Béjténu frakció beadványt fog benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy érvénytelenítsék a cselekvőképtelenségről szóló törvényt. Nem engedjük, hogy Izrael Állam a Netanjahu család monarchiájává váljon”

– fogalmazott Liberman Twitter-oldalán.

A szintén ellenzéki Munkapárt elnöke, Merav Michaeli harcias hangnemben reagált és úgy fogalmazott, hogy a most elfogadott törvény:

„Szégyenteljes és gyalázatos, amelynek egész célja, hogy megakadályozza Netanjahu alkalmatlanná nyilvánítását. Ez minden, amit a koalíció és ez a kormány csinál, a személyi törvényekkel és a puccsal. Feláldozzák Izrael államát, hogy egy korrupt kormány alatt gondoskodjanak magukról. Ez a második függetlenségi háborúnk, és meg kell nyernünk”.

Szmotrics szerint a palesztin nép egy múlt századi találmány — videó

Az izraeli pénzügyminiszter úgy véli, hogy valójában a hozzá, és a nagyszüleihez hasonló emberek az igazi palesztinok.