Csökkentheti képviseletét Izraelben az Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek olyan lépést fontolgat, amely gyakorlatilag lefokozná diplomáciai képviseletét Izraelben – jelentette kedden az Elaph szaúdi hírügynökség.

A jelentés szerint Abu-Dzabi arra utasította tel-avivi nagykövetét, hogy ne találkozzon egyetlen izraeli tisztségviselővel, törvényhozóval vagy miniszterrel sem, valamint hagyja ki azokat a hivatalos rendezvényeket, amelyeken izraeli miniszterek és politikusok vesznek részt.

Emírségekbeli források az Elaphnak elmondták, hogy Abu Dhabit meglepte Benjamin Netanjahu miniszterelnök reakciójának hiánya a Vallásos Cionizmus Párti törvényhozók cselekedeteire és nyilatkozataira, amelyek szerintük ártanak a régió stabilitásának, gyűlöletet szítanak és csak a szélsőségeseket szolgálják.

Különösen Bezalel Szmotrich pénzügyminiszter – a Vallásos Cionizmus Párt vezetőjének – kijelentéseit említette, aki egy e heti párizsi beszédében azt mondta, hogy „nem létezik olyan, hogy palesztin nép”, valamint korábbi kijelentését, amelyben a palesztin Hawara falu „eltörlésére” szólított fel, amiért végül bocsánatot kért.

A jelentés hozzátette, hogy Jordánia, Egyiptom és Marokkó hasonló intézkedéseket fontolgat. Az Elaph által idézett izraeli tisztviselő azonban azt mondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek részéről nincs szándék az Izraellel való kapcsolatok csökkentésére.

Washingtonban zárt ajtók fogadták az izraeli pénzügyminisztert

A pénzügyminiszter hiába kért bocsánatot a palesztin faluval kapcsolatos megjegyzéseiért.