Washingtonban zárt ajtók fogadták az izraeli pénzügyminisztert

Az Egyesült Államokba látogató Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter vasárnap azt mondta az amerikai befektetőknek, hogy sajnálja, amiért a palesztin Huwara város „eltörlésére” szólított fel, és elkötelezte magát „minden ártatlan élet, zsidó vagy arab” védelme mellett – írja a Times of Israel. 

Szmotrics az Israel Bonds szervezet mintegy 150 vezetője előtt beszélt egy zártkörű gálavacsorán, és megpróbált további támogatást szerezni az izraeli gazdaságnak.

„Amint azt már elmondtam és leírtam, és most őszinte sajnálattal ismétlem, a Huwarával kapcsolatos megjegyzéseim teljesen téves benyomást keltettek”

– mondta.

„Úgy állok most Önök előtt, mint aki teljesen elkötelezett Izrael állam biztonsága, közös értékeink és fegyveres erőink legmagasabb erkölcsi elkötelezettsége mellett, hogy megvédjenek minden ártatlan életet, legyen az zsidó vagy arab”.

Kevesebb mint két héttel korábban Szmotricsot megkérdezték, miért „tetszett” neki egy tweet, amely arra szólított fel, hogy „ma töröljük el Huwara falut”, utalva arra a palesztin településre, ahol egy terrortámadásban lelőttek egy izraeli testvérpárt, és ahol órákkal később több száz telepes támadást hajtott végre.

„Mert szerintem Huwara falut el kell törölni. Szerintem Izrael államnak kellene ezt megtennie” – válaszolta Szmotrics, hozzátéve, hogy „Isten ments”, hogy a munkát magánszemélyek végezzék el.

A megjegyzések azonnali nemzetközi felháborodást váltottak ki, az USA „visszataszítónak” nevezte őket, és követelte, hogy Netanjahu és más izraeli miniszterek utasítsák vissza őket.

Három nappal később Szmotrics visszavonta szavait, „az érzelmek viharában” elkövetett „nyelvbotlásnak” nevezve azokat, Netanjahu pedig dicsérte a pontosítást.

Hetvenhárom liberális zsidó szervezet aláírta a Szmotrics fogadása elleni felhívást, közülük három felszólította a Biden-kormányt, hogy tagadja meg tőle az országba való beutazáshoz szükséges vízumot. Több ilyen csoport tiltakozást szervezett vasárnap a Grand Hyatt Hotel előtt, ahol belül Szmotrich beszédet mondott az Israel Bonds konferenciáján, amely izraeli államkötvényeket értékesít a külföldi befektetőknek.

A legnagyobb szervezetek, mint az AIPAC és a Rágalmazásellenes Liga sem találkoztak vele, sőt még a Republikánus Zsidó Koalíció és a Christians United for Israel sem volt hajlandó találkozni Szmotricsal.

Szmotrics a múlt héten azt mondta, hogy találkoznia kellett volna a Nemzetközi Valutaalap egyik igazgatójával és az amerikai kereskedelmi kamara képviselőivel, de mindkét találkozót lemondták a Huwara-nyilatkozatok miatti felháborodás miatt.

Csak az Ortodox Unió és a jobboldali Amerikai Cionista Szervezet jelentette be, hogy találkozni kíván Szmotriccsal a Washingtonban és New Yorkban töltött három napja alatt.

Fotó: EPA/GIL COHEN-MAGEN / POOL

Hogyan lett az amerikai nagykövet Izrael „fő gyújtogatója”?

Biden és nagykövete azzal vannak elfoglalva, hogy olajat öntsenek a tűzre Netanjahu hátsó udvarában – olvasható a Tablet magazinban.