Izrael az egyik legboldogabb ország a földön

Az ENSZ által támogatott tanulmány a jövedelmet, az egészséget, a szabadságot, a nagylelkűséget és a korrupció hiányát értékelte.

Izrael a negyedik legboldogabb ország a világon – derül ki az ENSZ-hez tartozó Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata által készített jelentésből.

A Gallup World Poll adatai alapján a tanulmány hat kulcsfontosságú tényezőt használ fel, hogy segítsen megmagyarázni a boldogság önbevallás szerinti szintjének eltéréseit a világban: társadalmi támogatás, jövedelem, egészség, szabadság, nagylelkűség és korrupciómentesség.

A jelentés szerint a világ legboldogabb országa immár hatodik éve Finnország, amelyet Dánia, Izland, Izrael és Hollandia követ.

Az idei Boldogságjelentés megállapította, hogy több, egymást átfedő válság ellenére a világ lakosságának többsége továbbra is figyelemre méltóan ellenálló: a 2020-2022-es COVID-19 években a globális életelégedettségi átlagok ugyanolyan magasak, mint a járvány előtti időszakban.

„A boldogságmozgalom azt mutatja, hogy a jólét nem egy „puha” és „homályos” elképzelés, hanem az élet kritikusan fontos területeire összpontosít: az anyagi körülményekre, a szellemi és fizikai jólétre, a személyes erényekre és a jó állampolgári magatartásra” – mondta Jeffrey D. Sachs professzor, a Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődési Központjának igazgatója, aki a tanulmányon dolgozott.

Afganisztán és Libanon volt a felmérés két legboldogtalanabb országa, ahol az átlagos életértékelés több mint öt ponttal alacsonyabb (egy 0-tól 10-ig terjedő skálán), mint a 10 legboldogabb országban.

A lista első 10 országát Svédország, Norvégia, Svájc, Luxemburg és Új-Zéland zárta.

Az Egyesült Államok a 15., Nagy-Britannia a 19., Franciaország pedig a 21. helyen végzett.

A tavalyi jelentésben Izrael a kilencedik helyen szerepelt.

Magyarország az 51. helyen zárt.

Tel-Aviv a világ tíz legboldogabb városa között van

Az ENSZ éves „boldogság-riportja” szerint Izrael a 14., Magyarország az 53. legboldogabb ország a világon.