Tényleg letartóztatják Donald Trumpot?

Milyen hatással lesz az amerikai demokrácia egészségére, ha a héten bilincsbe verik Donald Trump volt elnököt, mert azzal vádolják, hogy ” hush-hush pénzt” fizetett a pornósztár Stormy Danielsnek? – teszi fel a kérdést Freddy Gray a Spectator magazinban.

A cikk leírja, hogy úgy tűnik Trump jogi üldözésre készül, az általa „Stormy Lópofa Daniels zsarolási tervének” nevezett ügy miatt. Azt mondja, arra számít, hogy kedden letartóztatják, és a „szemétláda” volt ügyvédjét, Michael Cohent okolja, aki azt állítja, hogy Trump 280 ezer dollárt fizetett neki, hogy kifizesse Danielst és egy másik nőt, Karen McDougalt, akit Amerika második „legszexibb playmate-jének” választott az 1990-es években.

Trump mindig is tagadta a vádakat, és azt mondja, hogy az egész Daniels-ügy „ősrégi és már sokszorosan megcáfolt”. Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálja, hogy Trump állítólagos kifizetései megsértették-e az állami törvényeket. Trump kampánya szerint Bragg egy „Soros György által támogatott radikális baloldali demokrata ügyész”.

„Trump „tiltakozásra” szólította fel támogatóit – amit a média hisztérikus ellenfelei azonnal úgy értelmeztek, mint egy újabb erőszakra való felhívást à la január 6. És így folytatódik a buta tánc”

– írja Gray.

„A Trump-csapat azzal érvel, hogy a 45. elnök korrupt politikai ellenségei és a mély állam „fegyverré tette” ellene az igazságszolgáltatást. A megfogalmazás túlzónak hangzik, de nem teljesen helytelen. Mi másnak neveznénk azt, amikor egy politikai személyiséget ilyen hevesen üldöznek ilyen sok fronton, gyakran látszólag sovány bizonyítékok alapján?” – olvasható a cikkben.

A cikk szerint vitathatatlan, hogy Trumpnak kétségtelenül zűrös a múltja, és bizarr a viszonya a valósággal. De a cikk szerint az is tagadhatatlan, hogy nyolc éve tartó kísérletek, amelyekkel sokféle fronton – Oroszország, Ukrajna, adó, erőszakra való felbujtás, hallgatási pénz, csalás és még sok más – próbálják őt felelősségre vonni, eddig kudarcot vallottak, még akkor is, ha kétszer impeachment eljárást indítottak ellene.

A szerző úgy tippel, hogy a „nagy botrányok” végül ahhoz vezetnek, hogy aztán semmi sem változik, és az amerikaiaknak valószínűleg megint Donald Trump és Joe Biden között kell választaniuk a 2024-es elnökválasztáson.

„Az elkövetkező napokban további vádemelések és vádak várhatóak Trump ellen – elsősorban a Mar-a-Lagóban „felhalmozott” titkos hivatalos dokumentumok miatt. Ez a történet az év elején néhány hétig furcsán elcsendesedett, amikor kiderült, hogy Joe Biden is bűnös volt abban, hogy olyan titkos aktákat tartogatott, amelyeket vissza kellett volna adnia – még szenátori korára visszamenőleg” – írja Gray.

Gray megjegyzi, hogy eddig soha nem találtak elég okot arra, hogy Trumpot letartóztassák. De mint megjegyzi a Trump elleni jogi ügyek alapvetően nem az igazságszolgáltatásról szólnak, hanem politikai célzatuk van.

„Joe Biden, minden, a demokráciát veszélyeztető trumpizmusról szóló zagyvasága ellenére, titokban azt akarja, hogy Donald Trump induljon.

A Fehér Ház csapata egyértelműen úgy gondolja, hogy a legjobb esélyük az újraválasztásra az, ha 2024-ben újra szembe kell nézniük Trumppal. Ezért Biden valószínűleg nem akarja, hogy az ő igazságügyi minisztere, Merrick Garland rács mögé juttassa Trumpot. Biden számára az lenne az ideális, ha Trump végtelenül belebukna a jogi vádaskodásokba, de soha nem bukna meg meggyőzően” – írja a cikk.

A szerző azzal zárja, hogy a 2024-es Biden kontra Trump választás az eddigi legcsúnyább és legbecstelenebb választás lehet.

Fotó: Gage Skidmore

Összeomló narratívák

Sorban dőltek meg az elmúlt években az amerikai média és a demokraták narratívái. Most január 6-a került terítékre. Hajdú Tímea publicisztikája.