Zelenszkij nem enged a Bakhmutból való visszavonulást követelő felhívásoknak

Bakhmut megtartásának akkor volt értelme, amikor Oroszország sokkal nagyobb veszteségeket szenvedett, de most már megkérdőjeleződik az elhúzódás logikája – állítja a Politico.

Egyre nagyobbak a kétségek, hogy bölcs dolog-e megtartani Bakhmut városát a könyörtelen orosz támadásokkal szemben, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitart, és ragaszkodik ahhoz, hogy legfelsőbb parancsnokai egységesen fenntartják a hónapok óta elhúzódó védekezést.

A Donbasz keleti részén fekvő Bakhmut körül tavaly év végén drámaian kiéleződtek a harcok, és Zelenszkij az oroszokat ostorozta, amiért szinte a biztos halálba taszítják az embereket – akik közül sokan a Wagner zsoldoscsoport által toborzott elítéltek -.

Most a háború legvéresebb csatája, Bakhmut az első világháborúhoz hasonló konfliktus vízióját kínálja, elárasztott lövészárkokkal és tüzérségi tűz által megsebzett tájakkal.

Az elmúlt hetekben mind Ukrajnában, mind külföldön felerősödtek a találgatások, hogy eljött az ideje egy másik védelmi vonalra való visszavonulásnak – egy olyan visszavonulásnak, amelyet széles körben nem tekintenének hatalmas katonai visszaesésnek, bár Oroszország szimbolikus győzelmet könyvelne el.

Szerda esti beszédében azonban Zelenszkij kifejtette, hogy továbbra is a Bakhmutban maradás mellett van.

„Az egész vezérkarnak egyértelmű álláspontja volt: Erősítsük meg ezt a szektort, és okozzunk a lehető legnagyobb kárt a megszállónak” – mondta Zelenszkij egy videóbeszédben, miután találkozott Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnokkal és más magas rangú tábornokokkal, hogy megvitassák a csatát, amely egyre nagyobb aggodalmat vált ki Ukrajna szövetségesei körében, és egyes nyugati katonai elemzők kritikáját váltja ki.

„Minden tag közös álláspontot fogalmazott meg a város további megtartásával és védelmével kapcsolatban” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán fegyveres erők régóta tartó logikája szerint Oroszország aránytalanul nagy veszteségeket szenvedett, ami lehetővé tette, hogy a kijevi erők ledarálják a megszállókat, megelőzve a rövidesen, tavasszal várható ukrán ellentámadást.

Minek az előzménye az ukrán-orosz háború?

„Minél tovább tart ez az előháború, annál biztosabb, hogy utána jön a rémálomszerű fő attrakció”-  írja Victor Davis Hanson hadtörténész az American Greatness oldalán. 

Az ukrán sorokban – és a nyugati szövetségesek körében – egyre több kritika érte a csaknem kilenc hónapja tartó harc folytatását. Az aggodalom eleinte visszafogott volt, és a színfalak mögött fejeződött ki, de mostanra már a nyilvánosság elé tárul.

A közösségi médiában egyes ukrán katonák keserűségüknek adtak hangot a helyzetük miatt, bár azt mondják, hogy teljesítik a kötelességüket és kitartanak a parancs szerint. „Bakhmut egy üvegből, téglából és törmelékből álló város, amely úgy ropog a lábunk alatt, mint az itt harcoló emberek sorsa” – tweetelte az egyik.

„A fronton járva sok morgolódást hallani, ahol az emberek nem biztosak abban, hogy nem-e azért tartják csak Bakhmutot, mert ez politikailag fontos”, szemben a taktikai jelentőséggel

– mondta Michael Kofman, amerikai katonai elemző, a Center for Naval Analyses Oroszország-tanulmányok programjának igazgatója.

Kofman, aki elutazott Bakhmutba, hogy első kézből szemlélje a kegyetlen csatát, a War on the Rocks podcastban elmondta, hogy míg a csata néhány hónappal ezelőtt még kifizetődő volt az ukránok számára, mivel lehetővé tette, hogy fenntartsák a magas halálozási arányt, most már egyre kevesebb hasznot hoz a további harc.

Az oroszok eltökéltek abban, hogy győzelmet könyveljenek el Bakhmutnál, amely mindössze hat mérföldre délnyugatra fekszik a sóbányász városától, Szoledartól, amelyet két hónappal ezelőtt lerohantak, miután a Wagner-csoport ott is több ezer kiképzetlen harcosát áldozta fel.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter többször utalt arra, hogy nem lát taktikai katonai okot Bakhmut védelmére, mondván, hogy a kelet-ukrajnai város inkább szimbolikus, mint hadműveleti jelentőségű, és eleste nem jelentené azt, hogy Moszkva visszaszerezte volna a kezdeményezést a háborúban.

Az ukrán tábornokok visszautasították ezeket a megjegyzéseket, mondván, hogy taktikai okuk van a város védelmére. Zaluzsnyij a Telegram-csatornáján közölte: „Kulcsfontosságú az egész front védelmének stabilitása szempontjából”.

Fotó: Ukrán katonák útban Bakhmutba. EPA/GEORGE IVANCHENKO

Politico: Törések mutatkoznak az amerikai-ukrán kapcsolatokban

Több mint egy éve tart a háború, és a színfalak mögött egyre nagyobbak a nézeteltérések Washington és Kijev között a háborús célokat illetően.