A demokraták inkább a palesztinokkal szimpatizálnak, mint az izraeliekkel

A republikánusok körében továbbra is erős az izraeliek iránti szimpátia, 78%-uk inkább az izraeliekkel, 11%-uk pedig a palesztinokkal szimpatizál.

A Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a demokraták most először szimpatizálnak inkább a palesztinokkal, mint az izraeliekkel, noha a demokraták többsége kedvezően vélekedik Izraelről – írja a Jerusalem Post.

Arra a kérdésre, hogy „A közel-keleti helyzetben az ön szimpátiája inkább az izraeliekkel vagy inkább a palesztinokkal van?”. A demokraták 49%-a inkább a palesztinokkal, 38%-a pedig inkább az izraeliekkel szimpatizál. A felmérés szerint további 13% nem szimpatizált egyikükkel sem, mindkettővel, vagy nem volt véleményük. 2001 óta először fordult elő, hogy a demokraták közül többen szimpatizáltak a palesztinokkal, mint az izraeliekkel.

A republikánusok körében továbbra is erős az izraeliek iránti szimpátia, 78%-uk szimpatizál inkább az izraeliekkel, 11%-uk pedig a palesztinokkal.

A függetlenek körében 49% szimpatizál az izraeliekkel és 32% a palesztinokkal. Összességében az amerikaiak többsége, 54%-a szimpatizál inkább az izraeliekkel és 31%-a a palesztinokkal.

„Az így kialakult 23 százalékpontos különbség az amerikaiak Izrael és a palesztinok iránti szimpátiájában Izrael legcsekélyebb előnyét jelenti ebben a kérdésben a Gallup világpolitikai felméréseinek trendjében” – közölte a Gallup. „Ez egyben az első alkalom, hogy Izrael nem élvez 2:1-nél nagyobb előnyt a palesztinokkal szemben az amerikaiak szimpátiájában”.

A Gallup szerint mind a republikánusok, mind a demokraták többsége kedvezően ítéli meg Izraelt. Összességében a megkérdezettek 68 százalékának van kedvező véleménye az országról.

A republikánusok körében 82% látja kedvezően Izraelt, a demokraták körében ez az arány 56%.

Tavaly a demokraták körében az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos szimpátiák gyakorlatilag egyenlőek voltak, 40% szimpatizált inkább az izraeliekkel és 38% a palesztinokkal. Egy évtizeddel ezelőtt a demokraták 55%-a szimpatizált inkább Izraellel, 19%-a pedig a palesztinokkal. A felmérés szerint Izrael pozitív előnyt élvez a felmérésben, ami azóta fokozatosan csökkent.

A Gallup csütörtöki közleménye szerint az elmúlt években a palesztinok iránti szimpátia növekedése volt a tendencia, de nem részletezte, hogy mi okozta a demokraták körében a palesztinok iránti szimpátia 11%-os növekedését az elmúlt évben.

Hogyan váltak republikánus szavazókká az ortodox zsidók?

1992-ben a republikánus elnökjelöltet a zsidó szavazóknak mindössze 11 százaléka támogatta.