Miért nem lehet támaszkodni az orosz gazdaságról szóló adatokra?

Moszkva a gazdasági statisztikákat információs háborújának központi részévé tette – írja Agathe Demarais, az Economist Intelligence Unit nemzetközi gazdasági becslésekért felelős igazgatója a foreignpolicy.com oldalon.

Olvasson is az ember bármit az ukrajnai háborúról mostanában valószínűleg talál említést arról, hogy az orosz gazdaság 2022-ben körülbelül 2 százalékkal zsugorodott – ez az alacsony visszaesés alig utal többre mint enyhe recesszióra. Ez a szám a politikai vita központi kérdése lett: Egyesek szerint az alacsony szám azt bizonyítja, hogy az orosz gazdaság ellenálló, és a szankciók nem működnek. Mások ugyanezt a számot arra használják, hogy azzal érveljenek, hogy a szankciók kezdenek hatni, és a nyugati országoknak fokozni kéne a szankciókat.

Ezekben az ellentétes érvekben egy dolog közös: nagyrészt értelmetlen számra támaszkodnak.

Még ha az Oroszország által bejelentett GDP-csökkenés igaz is lenne, egyértelmű, hogy három tényező mesterségesen növelte az orosz növekedési számot 2022-ben. Először is, a gazdasági növekedést az orosz katonai felszerelések megnövekedett gyártása táplálta. A tankok és rakéták gyártása azonban nem javítja az életszínvonalat, és az orosz GDP ezen része gyorsan megsemmisül a harctéren. Másodszor, Oroszország exportbevételei 2022-ben megugrottak a háború okozta energiaár-emelkedés miatt. Harmadszor pedig a technológiára és más árukra vonatkozó nyugati embargók, valamint a süllyedő orosz fogyasztói kereslet az import zuhanásához vezetett, amely az orosz hivatalos adatok szerint 2022-ben közel 10 százalékkal csökkent.

Ennél is fontosabb azonban, hogy a Kreml számaiban nem lehet megbízni. Ez azért van, mert Oroszország a statisztikákat információs háborújának központi részévé tette. Moszkva célja egyértelmű: azt állítani, hogy a szankciók nem működnek, és ezzel aláásni azokat, akik szerint ezek a szankciók kulcsfontosságú eszközt jelentenek Oroszország Ukrajna elleni agressziójának megállítására vagy megfékezésére. Ez a stratégia három pilléren nyugszik. A Kreml a kommunikációban nagymértékben használja a válogatott előrejelzéseket, tényként tálalva azokat, és elfelejtve megemlíteni, hogy azok kívül esnek a szakértői konszenzuson.

Moszkva késlelteti az olyan statisztikák közzétételét is, amelyek nem illenek bele a narratívájába.

Végül pedig a közölt adatok kétes minőségűek – és később gyakran felül is vizsgálják őket.

Az elmúlt hetek jól szemléltetik, hogyan néz ki ez a stratégia a gyakorlatban. Januárban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Világgazdasági kilátások részeként közzétette Oroszország 2022-es recessziójára vonatkozó becslését. Az alap becslése szerint az orosz gazdaság 2022-ben mindössze 2,2 százalékkal zsugorodik. Ez a szám sok közgazdászt meglepett, nem utolsósorban azért, mert az IMF korábban sokkal pesszimistább volt Oroszország gazdasági helyzetét illetően – a háború elején még 8,5 százalékos recessziót jósolt. A szakértők körében az volt a konszenzusos becslés, hogy az orosz gazdaság 3,2 százalékkal zsugorodott – körülbelül fele olyan mélyen, mint amilyen mélyről az IMF beszámolt. Az IMF mínusz 2,2 százalékos becslése tehát kiugró érték volt, de az orosz propagandisták kemény tényként tálalták. A fősodrú nyugati média átvette. Miután az adatba az ember lépten-nyomon belebotlott legtöbbünk azt feltételezte, hogy igaz.

Elfogytak az oligarchák Oroszországban

„Azt gondolni, hogy Oroszországban még van egy erős üzleti elit, amely képes befolyásolni Putyin elnököt, és akár megváltoztathatja a háború kezelését teljes naivitás.”

Az orosz dezinformáció második pillére a kedvezőtlen adatok közzétételének késleltetése. Pontosan ez történt néhány nappal azután, hogy az IMF közzétette optimista becslését, amikor az orosz Szövetségi Állami Statisztikai Hivatal hirtelen elhalasztotta a tényleges GDP-adatok közzétételét 2022 decemberére és az egész évre vonatkozóan. Mivel a tényleges GDP-re vonatkozó orosz számok hiányában a legtöbb Oroszországot figyelő szakértő tévesen azt feltételezte, hogy az IMF becslése a hivatalos recessziós szám.

Mivel az IMF jóval optimistább volt az orosz gazdasággal kapcsolatban, mint a szakértői konszenzus, ez a félreértés jól szolgálta a Kreml érdekeit.

Moszkva végül kéthetes késéssel egyetlen növekedési számot tett közzé: 2,1 GDP-csökkenés 2022 egészére, ami nagyjából megegyezik az IMF optimista becslésével. Ugyanakkor nem világos, hogy az orosz statisztikusok egyáltalán hogyan jutottak erre az eredményre; az ellenőrzés lehetetlen, mert még mindig nem tették közzé a 2022 negyedik negyedévére vonatkozó GDP-adatokat. A statisztikai kirakós játék darabjainak összerakása érdekes képet fest:

Ha az egész éves recessziós adat 2,1 százalék, ahogy Oroszország állítja, akkor a 2022 első három negyedévére vonatkozó, már közölt adatokkal számolva a GDP 2022 negyedik negyedévében mintegy 4 százalékos visszaesést kell eredményezzen 2021 negyedik negyedévéhez képest.

Ez elméletileg lehetséges, de az orosz gazdaság negyedik negyedévére vonatkozó rendelkezésre álló adatok ennél meredekebb zsugorodásra utalnak. 2022 decemberében Oroszország saját hivatalos statisztikái szerint az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom közel három éve a legmeredekebb éves visszaesést mutatta. Az olajárak 2022 végén masszívan visszaestek, ami az exportra is komoly hatást gyakorolt. Végül Oroszország importja a negyedik negyedévben visszapattant az év eleji mélypontokról, ami tovább terhelte a GDP-t.

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Oroszország 2022-es GDP-adatait csendben felülvizsgálják, és a 3 százalékhoz vagy akár 4 százalékhoz közelebbi értékre teszik – ami közelebb áll a szakértői konszenzushoz, és jóval magasabb, mint a múlt havi IMF- és Kreml-adatok. Az biztos, hogy az adatok felülvizsgálata nem ritka a világon, beleértve a fejlett gazdaságokat is; a GDP-adatokat néha többször is korrigálják, mielőtt véglegesnek tekinthetők lennének.

Oroszországban azonban a háború kezdete óta az ilyen korrekciók túlságosan gyakoriak, ráadásul sokkal nagyobbak, mint más országokban.

Még az adatok végleges felülvizsgálata után is Oroszország számára ez az egész győzelem marad. Ugyan ki fog törődni azzal, hogy ellenőrizze, hogy az eredeti adatot felülvizsgálták-e – és írjon új jelentést? A szakértők egy szűk csoportján kívül ki gondolkodott el komolyan azon, hogy ezek a számok jelentenek-e egyáltalán valamit? A probléma rendszerszintű, és túlmutat Oroszország kétes gazdasági számain; Kína egy másik ügyes játékos a statisztikai dezinformációs játékban. (A hivatalos GDP-számok annyira torzak, hogy a kínai gazdaságot elemzők olyan helyettesítő adatokat használnak a gazdasági növekedés mérésére, mint például az áramfogyasztás, a vasúti teherforgalom és a banki hitelezés). A Kreml számára a recessziós számok csendes megváltoztatása egy másik előnnyel is jár: ha Oroszország végül úgy módosítja adatait, hogy azok a GDP nagyobb visszaesését tükrözzék 2022-ben, akkor ez mesterségesen növeli a 2023-as növekedési számot.

A GDP növekedése recesszió után olyan, mint a bungee jumping: Minél mélyebbre zuhansz, annál magasabbra pattansz.

A szankciók hatékonyságának megítélése mindig is trükkös volt. A Kreml a háború kezdete óta egész adatsorokat titkosított, beleértve a külkereskedelemre vonatkozó adatokat is – amelyek az orosz energiaszektor állapotáról adnának információt. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt reméli, hogy Oroszország fekete dobozzá alakítása segít alátámasztani állításait, miszerint a szankciók nem működnek, összezavarva a nyugati döntéshozókat, újságírókat és polgárokat.

Tekintettel Putyin meggyőződésére, hogy egzisztenciális háborút folytat a Nyugat ellen, ez tisztességes játék.

Az igazi probléma a nyugati országokban van: Az orosz recessziós adatokat idéző szakértőknek és médiumoknak talán időt kellene szakítaniuk arra, hogy megkérdőjelezzék adataikat ahelyett, hogy a Kreml narratíváját erősítik.

Politico: Törések mutatkoznak az amerikai-ukrán kapcsolatokban

Több mint egy éve tart a háború, és a színfalak mögött egyre nagyobbak a nézeteltérések Washington és Kijev között a háborús célokat illetően.