Ajvé: eltűnt 2,5 tonna urán Líbiában, senki sem tudja hol lehet

Eltűnt tíz hordónyi, mintegy 2,5 tonna természetes urán egy telephelyről Líbiában, ahol a polgárháború 2011-es kitörése óta kaotikus állapotok uralkodnak – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön, és kifejezte aggályát amiatt, hogy az atomfegyver gyártására alkalmas nyersanyag illetéktelen kezekbe kerül.

A bécsi székhelyű NAÜ közleménye szerint a hiányról Rafael Grossi főigazgató tájékoztatta a tagországokat szerdán. A NAÜ ellenőrei egy 2022-ről biztonsági okokból mostanra elhalasztott ellenőrzés keretében egy nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területen vizsgálódtak. A közleményben viszont nem árulnak el sok részletet, a pontos helyszínt sem.

Kedden „az ügynökség biztonsági ellenőrei megállapították, hogy tíz hordónyi, körülbelül 2,5 tonna természetes urán – uránérc-koncentrátum formájában – nincs a korábban bejelentett helyen”

– közölte a NAÜ. „Az ügynökség további lépéseket tesz, hogy tisztázza az anyag elszállításának körülményeit” – írták.

Az, hogy egy nyilvántartott anyagmennyiség hollétéről a NAÜ-nek nincs tudomása, sugárzási, valamint nukleáris biztonsági kockázatot jelenthet – áll a dokumentumban, s hozzáteszik, hogy az ellenőrzőcsoport helyszínre jutásához „komplex logisztikára” volt szükség.

A természetes uránt nem lehet azonnal felhasználni energiatermelésre, vagy atomfegyvergyártáshoz, mert a dúsítási folyamathoz általában gázzá kell alakítani a fémet, majd a szükséges koncentrációig tovább dúsítani centrifugában.

A természetes urán minden tonnája azonban, ha valaki a megfelelő technológiai eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik hozzá, 5,6 kilogramm fegyverminőségű anyaggá alakítható. Ezért fontos megtalálni a hiányzó ércmennyiséget – hangoztatják szakértők.

Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető 2003-ban, az Egyesült Államok Irak elleni második háborúja kezdete után jelentette be, hogy országa atomprogramot indít el. Becslések szerint Líbia mintegy 1000 tonna uránium-oxid pogácsával rendelkezett. Az ellenőrök 2009-ben az utolsó dúsított uránmennyiséget is eltávolították az országból, de a szóban forgó természetes uránból viszonylag nagy mennyiség maradt Líbiában.

Hamarosan Líbia lesz az EU legnagyobb problémája

„Líbia jelenlegi helyzete rendkívüli látens kockázatot jelent az európai biztonságra – ami, ha nem oldódik meg, katasztrófához vezet” – véli Nicholas Krohley.