Oroszország már nem hiszi, hogy tárgyalások is megoldhatják a konfliktust

Dimitrij Peszkov, Putyin orosz elnök sajtófőnöke korábban azt mondta, hogy van rá esély, hogy Oroszország béketárgyalások révén győzelmet arathat Ukrajnában, de bizonyos feltételek továbbra sem képezik vita tárgyát. Hétfőn azonban már úgy nyilatkozott, hogy az orosz vezető háborús céljait már csak katonai eszközökkel lehet elérni — számol be a Newsweek.

Oroszország a február 24-én egy éve tartó konfliktus során mindvégig fenntartotta, hogy a Krímnek, amelyet Putyin 2014-ben illegálisan annektált Ukrajnától, minden jövőbeli béketárgyaláson országa részének kell maradnia. Putyin azt is mondta, hogy négy ukrajnai régiót, amelyeket 2022 szeptemberében illegálisan annektált, szintén orosznak kell elismerni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy 10 pontos béketervet terjesztett elő, amely érvényteleníti a négy részben orosz ellenőrzés alatt álló régió – Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon – elcsatolását. A külföldi kormányok, köztük az Egyesült Államok, nem ismerik el az annexiókat.

Hétfőn Peszkov újságíróknak azt mondta, hogy a Putyin által „különleges katonai műveletnek” nevezett célokat jelenleg nem lehet béketárgyalások útján elérni.

„Számunkra az abszolút prioritás továbbra is a kitűzött célok elérése, és az is marad. Jelenleg ezeket csak katonai eszközökkel lehet elérni”

– mondta Peszkov.

2022 októberében Peszkov az Izvesztyija című orosz lapnak azt mondta, hogy Putyin céljai az ukrajnai orosz „különleges katonai műveletben” változatlanok, de azok tárgyalások útján is elérhetők.

„Az irány nem változott, a különleges katonai művelet folytatódik annak érdekében, hogy elérjük céljainkat”

– idézték akkor Peszkovot.

„Ugyanakkor többször megismételtük, hogy továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásokra”.

Zelenszkij korábban elzárkózott az Oroszországgal folytatott tárgyalásoktól a Kercsi-szoroson átívelő történt robbanás után.

Peszkov megjegyzései akkor hangzottak el, amikor Oroszország tovább erőltette célját, hogy elfoglalja Ukrajna teljes keleti Donbasz régióját. Idén Oroszország ellenőrzése alá vonta Szoledar bányászvárost, és reméli, hogy hamarosan elfoglalhatja Bahmut városát is, ahol 2022 júliusa óta a két oldal erői összecsapnak.

Kijöttek a számok: drasztikusan növelte fegyverimportját Európa a tavalyi évben

Közzétette éves jelentését a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).