Netanjahu: Az ellenzék ürügynek használja az igazságügyi reformokat

A párbeszéd ismételt elutasítása azt bizonyítja, hogy az ellenzék „anarchiára és a megválasztott kormány megbuktatására” törekszik – mondta az izraeli miniszterelnök.

„Csak négy hónappal ezelőtt tartottunk választásokat. Az általam vezetett kormány egyértelmű felhatalmazást kapott Izrael polgáraitól. Az a tény, hogy két teljes hónapon át a párbeszédre való ismételt felhívásaink nem kaptak választ az ellenzéktől, azt bizonyítja, hogy az ellenzéket nem az igazságügyi reformok érdeklik, hanem az anarchia megteremtése és a megválasztott kormány megbuktatása” – mondta Netanjahu.

„Nem lehet az izraeli gazdaság sikerét támogatni és az Izraelből való pénzmenekülést ösztönözni. Lehetetlen a jogállamiság mellett állni és a törvények megsértését bátorítani. Lehetetlen az állam biztonsága mellett állni és olyan engedetlenségre buzdítani, amely összeomlasztja az állam biztonságát”.

Netanjahu mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy az ellenzék „becsületes” és „hazafias” tagjai, „azok, akik törődnek az országgal”, fel fognak lépni és tárgyalásokat kezdeményeznek.

„De mindenesetre” – folytatta – „senki ne kövessen el hibát: Megbízást kaptunk a közvéleménytől, és azt teljesíteni fogjuk”.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy az izraeliek szombat este ismét az utcára vonultak, hogy Tel-Avivban, Haifában és Beersheva városában nagy tömegek tiltakozzanak a kormány által javasolt igazságügyi reformok ellen.

Hogyan lett az amerikai nagykövet Izrael „fő gyújtogatója”?

Biden és nagykövete azzal vannak elfoglalva, hogy olajat öntsenek a tűzre Netanjahu hátsó udvarában – olvasható a Tablet magazinban.

Az ellenzéki vezető, Jair Lapid Beersevában a becslések szerint 10 000 fős tömegnek azt mondta, hogy „Izrael történelmének legnagyobb válságában van”.

A Jes Átid párt elnöke folytatta: „A terrorizmus szörnyű hulláma sújt le ránk, a gazdaság összeomlik, a pénz menekül az országból. Itt délen a személyes biztonság minden nap összeomlik. Tegnap az irániak aláírtak egy megállapodást Szaúd-Arábiával, amely dollármilliárdokat injekciózik a nukleáris programjukba. Ezek hatalmas, történelmi kihívások, de a kormány elvesztette az érdeklődését. Az egyetlen dolog, ami a kormányt érdekli, az az izraeli demokrácia és az izraeli nép egységének további szétzúzása”.

Beni Ganz, a Nemzeti Egységpárt vezetője azt tweetelte, hogy a kormány „puccsára” a válasz a „tiltakozás”, mivel „nem hagyjuk, hogy diktatúrává változtassák Izraelt”.

A múlt héten Yariv Levin igazságügyi miniszter, a reformok egyik fő tervezője találkozott több prominens közéleti személyiséggel, akik kidolgoztak egy reformkompromisszumos javaslatot.

Levin kedvezően reagált a vázlatra, és a hivatalából származó források szerint „áttörésnek” és az „első olyan vázlatnak” nevezte azt, amely „kilép a dobozból”.

Egy nappal korábban Levin és Simcha Rothman MK, a reformok másik fő szószólója, aki a Knesszet törvényhozási bizottságának elnöke, amely a jogszabályokkal foglalkozik, elfogadta az Izraeli Gyártók Szövetsége, a kereskedelmi kamarák, valamint a technológiai vállalatokat és az építési vállalkozókat képviselő csoportok javaslatát, hogy az elnöki rezidencián kezdjék meg a tárgyalásokat előfeltételek nélkül.

„Már az első naptól kezdve azt mondtuk, hogy a párbeszédet támogatjuk, hogy megpróbáljunk megegyezésre jutni a reformmal kapcsolatban, és legalább a vitát csökkenteni

” – fogalmaztak a reform vezetői közös nyilatkozatban. „Válaszolunk az előfeltételek nélküli tárgyalásokra való felhívásra, és felszólítjuk az ellenzék többi tagját, hogy válaszoljanak a kezdeményezésre, és vegyenek részt az elnökkel kedden folytatandó tárgyalásokon.”

Az ellenzéki vezetők gyorsan elutasították a javaslatot.

Amiad Cohen: Sok a hasonlóság Izrael és Magyarország között

Az izraeli Tikvah Fund vezetője elmondta, hogy Izraelt miért a Legfelsőbb Bíróság irányítja, és hogy mi a baja a nemzetközi sajtónak Netanjahu kormányával.

Netanjahu, akinek a főügyész megtiltotta, hogy a folyamatban lévő büntetőperével kapcsolatos lehetséges összeférhetetlenség miatt a reformprogram konkrétumairól beszéljen, felszólította az ellenzéket, hogy terjessze elő saját javaslatát az igazságszolgáltatás átalakítására.

„Nyolc hete tárgyalásokra szólítunk fel. A reformot a Knesszet elé visszük, hogy döntsön róla” – mondta múlt vasárnap. „Felszólítom az ellenzékieket, hogy tegyenek valami egyszerűt: Mutassák be az alternatívájukat, hogy megpróbáljanak megállapodásra jutni”.

A miniszterelnök szerint jó szándékkal „napokon belül” megállapodásra lehet jutni.

Lapid és Ganz elutasította az ajánlatot, és minden tárgyalást ahhoz a feltételhez kötött, hogy a kormány befagyassza a kísérő törvényhozási folyamatot.

Isaac Herzog elnök múlt hétfőn egy mintegy 100 önkormányzati tisztviselőből álló összejövetelen elmondta, hogy az igazságügyi reformra vonatkozó kompromisszumos javaslat már majdnem kész, és felszólította a törvényhozókat, hogy találjanak közös nevezőt.

A tüntetők csütörtökön egy újabb napon rendbontó tüntetéseket tartottak a „diktatúrával szembeni ellenállás napjának” nevezett rendezvényen. A tüntetők megkísérelték lezárni Izrael elsődleges nemzetközi átjáróját, oda-vissza hajtva a Ben-Gurion repülőtér bejárata és a 3-as terminál, a fő utasforgalmi létesítmény között.

Itamar Ben-Gvír nemzetbiztonsági miniszter azzal vádolta az ellenzéket, hogy „fenyegetésekkel, tüntetésekkel és lezárt utakkal próbálnak zsarolni minket, amelyeket csak akkor nyitnak meg, ha nem lesz reform. Ez nem fog számítani” – mondta. „A reform a hónap végéig át fog menni”.

Fotó: EPA/ETTORE FERRARI

„Amerika nyíltan Netanjahu megbuktatására törekszik”

A Bibi elleni puccs úgy néz ki és olyan, mint a Trump-ellenes művelet, mert ugyanazok az emberek irányítják – írja Lee Smith.