Irán szerint fogolycserében állapodtak meg, Washington mást mond

Teherán fogolycserében állapodott meg Washingtonnal – állította vasárnap Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az állami televízióban. A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője viszont tagadta ezt.

„Az Irán és az Egyesült Államok közötti fogolycserék ügyét illetően az utóbbi napokban sikerült megállapodásra jutnunk, és amennyiben az amerikai oldalon minden jól megy, hamarosan sor kerülhet egy cserére” – mondta Amirabdollahián. „Részünkről minden készen áll már, miközben az Egyesült Államok még a technikai részletek utolsó simítását végzi” – tette hozzá.

„Hamis Teherán azon állítása, miszerint megállapodásra jutottunk az Iránban koholt vádak alapján fogva tartott amerikai állampolgárok szabadon engedéséről”

– jelentette ki az amerikai kormány nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. „Sajnálatos módon az iráni tisztségviselők nem restellenek valótlant állítani, és e legutóbbi kegyetlen hazugságuk is csak fájdalmat okoz majd Siamak Namazi, Emad Sharghi, és Morad Tahbaz családjainak” – mondta az amerikai illetékes az Iránban fogva tartott három amerikai-iráni kettős állampolgárra utalva.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő szintén „a családok szenvedését növelő különösen kegyetlen hazugságként” értékelte az iráni bejelentést. Hangsúlyozta, hogy szakadatlanul dolgoznak a három ember szabadon engedése érdekében.

Iráni források a Reuters hírügynökségnek mindemellett arról számoltak be, hogy Arab-öböl menti térség két országa is részt vett a három érintett szabadlábra helyezését szolgáló közvetetett megbeszélésekben Teherán és Washington között.

Siamak Namazi üzletembert 2016-ban ítélték tíz évi börtönre kémkedés és az Egyesült Államok kormányával történő együttműködés vádjával.

A szintén üzletember Emad Sharghit 2018-ban vették őrizetbe, míg a környezetvédő Morad Tahbazról annyit tudni, hogy brit állampolgársága is van.

Biden megismételte Trump baklövését, és feláldozta a királynőjét egy gyalogért

Vlagyimir Putyin egyelőre sokkal jobban sakkozik az amerikai elnököknél, ha túszdiplomáciáról van szó.