Ötvenen vettek részt a magányosan elhunyt holokauszttúlélő temetésén

A Nagy-Britanniában élő túlélőket segítő szervezet, az Association of Jewish Refugee (AJR) gondoskodott arról, hogy a 91 évesen eltávozott Betty Shane-t a zsidó hagyományoknak megfelelően, közösség jelenlétében helyezzék végső nyugalomra – írja a Zsido.com.

Miután az idős asszony elhunyt és kiderült, hogy nincsenek hozzátartozói, felhívást tettek közzé a zsidó közösség különböző fórumain, miszerint aki megteheti, vegyen részt a temetésen, melyet a Hertfordshire-ben található Bushey Old Cemeteryben tartottak meg. A zsidó hagyományban egy temetés megszervezése, illetve az azon való részvétel különleges jó cselekedetnek számít, mert ez egy olyan gesztus, melyet a halott már nem tud viszonozni. Emellett azért is fontos, hogy a sír körül legalább tíz, nagykorú zsidó férfi álljon, mert bizonyos imákat csak ebben az esetben lehet elmondani.

Végül a minimális létszám négyszerese, negyven férfi, továbbá nyolc nő jelenlétében helyezték végső nyugalomra Bettyt, akit a megjelentek közül senki sem ismert.

AZ AJR jelenleg nyolcszáz holokauszt-túlélőt támogat az Egyesült Királyság területén és nem egyszer kell temetések lebonyolításában segédkeznie. Michael Newman, a szervezet igazgatója elmondta, hogy a magányosan élő Betty Shane korábban tanárként dolgozott és az angol irodalom volt a szenvedélye. A háború után egy ideig Izraelben élt, majd Angliába költözött.

„Fontos volt a számára, hogy Auschwitzban meggyilkolt édesapja emléke ne vesszen feledésbe. Megtiszteltetésnek tekintjük, hogy törődhettünk vele”

– mondta Newman.

Gyász: Elhunyt az utolsó halasi holokauszt-túlélő

Az életének 99. évében elhunyt Krausz Dezsőné Reichnitzer Rozália-Laura Magyarország harmadik legidősebb, Kiskunhalas utolsó holokauszt-túlélője volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.