Gyász: Elhunyt az utolsó halasi holokauszt-túlélő

Életének 99. évében elhunyt Krausz Dezsőné Reichnitzer Rozália-Laura, Magyarország harmadik legidősebb, Kiskunhalas utolsó holokauszt-túlélője — írja a baon.hu.

Nagy halottja van a Kiskunhalasi Zsidó Hitközségnek. Közösségünk nagyra becsült és szeretett tagja Krausz Dezsőné, Rózsika néni szombaton éjszaka visszaadta lelkét a Teremtőnek

– írta közösség oldalán Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy Krausz Dezsőné halálával egy korszak végleg lezárult mindannyiuk életében.

Krausz Dezsőné 1924. szeptember 28-án született a Zala vármegyei Hahóton, a polgári iskola után varrónőnek tanult. 1944. május elején családjával együtt a Zala megyei Pacsa közelében gettóba zárták, onnan pedig az Auschwitzi koncentrációs táborba vitték őket, ahol elválasztották a szüleitől és bátyjától, soha többé nem látta őket. Három hetet töltött a lágerben, ahonnan Buchenwald közelében lévő földalatti lőszergyárba vitték, 1945. február végéig ott dolgoztatták.

A németek négy héten át gyalogoltatták őket, mielőtt átadták volna őket az amerikaiaknak. Aki nem bírta az erőltetett menetet, lelőtték a német őrök. A fizikai megterhelés mellett a lelki terror része volt, hogy magyar nóták dallamára kellett rögtönzött dalokat énekelniük, ezekből születtek a lágernóták.

1945. július 9-én érkezett haza Magyarországra, 1946 májusában, a Kiskunhalason élő nagynénjéhez költözött. Később gyógynövényárusnak tanult és gyógynövény-felvásárlással foglalkozott. Az államosítás után újra nehéz helyzetbe került a vállalkozás. 1949. június 9-én kötött házasságot Krausz Dezső asztalosmesterrel, aki szintén holokauszt túlélő volt, ők azonban már Kiskunhalason ismerkedtek meg. A házasságukból két gyermek született, 1950-ben Éva, 1959-ben pedig Zoltán. 1952-ben az ÁFÉSZ dolgozója lett, ahol ismét gyógynövényekkel foglalkozott, 1979-ben ment nyugdíjba. Gyermekeik házasságaiból négy unoka és öt dédunoka született. Dezső bácsi 2010-ben hunyt el 94 éves korában.

A harmadik legidősebb túlélő volt az egész országban. De nekünk az első marad, mindenben. Kitartásban, erőben, türelemben, példamutatásban és a hagyományokhoz való ragaszkodásban

– emlékezett meg a hitközség elnöke.

– Törékeny termetéből áradt a szeretet, a méltóság és a tisztelet. Olyan tulajdonságok ezek, melyek most a gyász és a fájdalom óráiban naggyá, még nagyobbá teszik őt! Legyen követendő példa valamennyiünk számára! Drága emlékéből fakadjon áldás! Báruch Dáján Háemet!

– zárta gondolatait Ritter Nándorné.

Krausz Dezsőné temetése 2023. március 12-én, 10.30 órakor lesz Kiskunhalason a Zsidó temetőben.

84 éves korában elhunyt a kevés túlélő „Mengele-ikrek” egyike

Slotkin és nővére azon mindössze 200 ikerpár közé tartozott, akik túlélték a hírhedt náci orvos, Josef Mengele szörnyű kísérleteit Auschwitzban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.