Aggasztó az izraeli demokrácia helyzete egy németországi zsidó vezető szerint

Aggasztó állapotba került Izrael demokratikus berendezkedése – jelentette ki a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke az izraeli kormány igazságügyi reformterveivel kapcsolatban.

Josef Schuster a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió csütörtöki jelentése szerint a bajorországi Ichenhausen egykori zsinagógájában egy közéleti fórumon kiemelte, hogy erősen aggódik az izraeli demokrácia állapota miatt.

Mint mondta, az izraeli kormány átalakítási törekvései „végeredményben kiüresítik az igazságszolgáltatási rendszert”.

„Ez teljességgel érthetetlen, és elfogadhatatlan is”

– húzta alá a legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet vezetője.

A napokban a német szövetségi kormány is jelezte, hogy aggodalommal szemléli a reform folyamatát. Annalena Baerbock külügyminiszter az izraeli diplomácia vezetőjével, Eli Cohennel folytatott berlini megbeszélése után közös tájékoztatójukon kifejtette, hogy a Németország és Izrael közötti „mély kapcsolat és barátság” által indíttatva a „belpolitikai viták” alakulásáról is érdeklődött partnerénél, és – mint mondta – nem akarja leplezni, hogy „mi itt külföldön aggódunk egyes izraeli törvényhozási tervek miatt”.

„A bennünket összekötő értékekhez hozzátartoznak a jogállamiság elvei, köztük az igazságszolgáltatás függetlensége”, és Izrael mindig is a jogállamiság egyik legfőbb képviselője volt – tette hozzá a német külügyminiszter, aláhúzva, hogy különösen aggasztó a halálbüntetés bevezetésének terve.

Eli Cohen a német-izraeli kormányzati viszonyban a nyilvánosság előtt ritkán előforduló és igen élesnek számító német bírálattal kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy Izrael „pezsgő demokrácia”, amelyet tovább erősít majd az igazságügyi reform.

Kompromisszum születhet a vitatott igazságügyi reform kérdésében

A kompromisszumos javaslatot Daniel Friedmann volt igazságügyi miniszter által vezetett szakértői csapat dolgozta ki.