Nők ezrei tüntettek Pakisztánban a nőnap alkalmából

Nők ezrei tüntettek szerdán a nemzetközi nőnap alkalmából Pakisztán több városában annak ellenére, hogy a hatóságok igyekeztek a megmozdulásokat korlátok közé szorítani.

A 2018-ban indult, úgynevezett „Aurat (Nők)-felvonulásokat” sok vita övezi, a résztvevők ugyanis olyan, a pakisztáni társadalomban érzékeny témákat is feszegetnek, mint a szexuális zaklatás, a menstruáció és a válás.

A legprovokatívabbnak tartott szlogenekkel vonuló nőket az évek során több fenyegetés is érte.

Rabáil Ahtar, a kelet-pakisztáni Lahorban tartott, mintegy kétezer fős tüntetés egyik résztvevője a sajtónak azt mondta, a megmozdulások lényege, hogy biztonságot követeljenek a nők számára a pakisztáni társadalomban

„Többé nem ülünk otthon csendben. Ez a mi napunk, a mi időnk”

– fogalmazott.

A város hatóságai eredetileg betiltották a tüntetést az ellentüntetőkre és az ebből fakadó összecsapásokkal kapcsolatos aggályokra hivatkozva, valamint felszólították a résztvevőket, „őrizzék meg  az iszlám értékeket”.

Mindeközben Iszlámábádban a demonstrálók nem fogadták el a hatóságok döntését, mely a megmozdulást egyetlen parkra korlátozta volna, ahol  februárban egy nő csoportos nemi erőszak áldozatává vált.

A pakisztáni fővárosban rendezett demonstráción szemtanúk szerint többen az afgán nők támogatására buzdító táblákat tartottak fel.

A konzervatívok „a nyugati liberális értékek terjesztésével” vádolják a megmozdulás szervezőit, s azt vetik a szemükre, hogy „nem tartják tiszteletben a helyiek vallási és kulturális érzékenységét”.

A megmozdulások történetében incidensekre is sor került: 2020-ban iszlamisták egy csoportja kövekkel dobálta meg a tüntetőket Iszlámábádban.

Michael Rubin: Pakisztán közelgő összeomlásának aggasztania kellene a világot

Az American Enterprise Institute vezető munkatársa szerint hamarosan kipukkad a pakisztáni buborék, és az eredmény nem lesz szép.