Határ-incidens miatt feszült egymásnak az IDF és a libanoni hadsereg

Vasárnap riadókészültségbe helyezték a libanoni hadsereget, miután a hírek szerint az IDF egyik járőre átlépte a határt.

„Egy izraeli ellenséges járőr átlépte a kék vonalat Aita al-Shaabban [Dél-Libanonban], körülbelül egy méteres távolságban”

– áll a libanoni hadsereg közleményében.

A kék vonal az ENSZ által 2000. június 7-én, az izraeli libanoni kivonulás után közzétett ideiglenes határ.

„A libanoni hadsereg egyik járőre érkezett, és arra kényszerítette az ellenséges járőrt, hogy a kék vonalon túlra, a megszállt palesztin területek felé vonuljon vissza. Az Egyesült Nemzetek Libanoni Ideiglenes Erőinek [UNIFIL] egy járőre is megjelent, hogy ellenőrizze az áthágást” – tette hozzá a közlemény.

„Tudomásunk van arról, hogy feszültségek vannak a kék vonal mentén Aita al-Shaab térségében, ahol néhány izraeli karbantartási munka folyik” – mondta az UNIFIL szóvivője a libanoni L’Orient Todaynek.

„Békefenntartóink a helyszínen vannak, hogy de-eszkalálják a helyzetet. Felszólítunk minden felet és mindenkit, aki jelen van a helyszínen, hogy őrizzék meg a nyugalmat. A kék vonal közelében bármilyen munka rendkívül érzékeny, és továbbra is arra kérünk minden felet, hogy a felesleges feszültségek elkerülése érdekében az UNIFIL-en keresztül egyeztessenek” – mondta a szóvivő.

A L’Orient Today a Hezbollah Al-Manar TV újságírójára hivatkozva arról is beszámolt, hogy a feszültség azután lángolt fel, hogy „a libanoni hadsereg egyik tisztje meglökött egy izraeli katonát, és eltávolított egy vaskarót, amelyet a katona a kék vonalat megsértve helyezett el”.

علي شعيب || Ali Shoeib 🇱🇧 on Twitter: „لحظة احتدام التدافع بين الجيش اللبناني وبعض ألأهالي وجنود العدو قرب الخط الأزرق عند حدود بلدة #عيتا_الشعب .أجواء الإستنفار خفت بعد تراجع العدو . pic.twitter.com/IwIC5OA2Dd / Twitter”

لحظة احتدام التدافع بين الجيش اللبناني وبعض ألأهالي وجنود العدو قرب الخط الأزرق عند حدود بلدة #عيتا_الشعب .أجواء الإستنفار خفت بعد تراجع العدو . pic.twitter.com/IwIC5OA2Dd

Clifford D. May: megbukott az Egyesült Államok eddigi Libanon-stratégiája

May szerint kudarc, hogy nem sikerült gátat szabni a Hezbollah térnyerésének, amely közben a világ legjobban felfegyverzett terrorista csoportjává vált.