Amerika fontolgatja, hogy nem engedi be az izraeli minisztert az országba

A Biden-kormányzat fontolgatja, hogy megtagadja a beutazást Bezalel Szmotrics izraeli minisztertől – derül ki az izraeli és az amerikai média több jelentéséből.

Szmotrics, aki pénzügyminiszter és a ciszjordániai polgári ügyekért felelős miniszter, azért kért beutazást, hogy jövő vasárnap Washingtonban beszédet mondhasson az Israel Bonds nevű, izraeli államkötvényeket külföldi befektetők számára forgalmazó szervezet találkozóján – írja a JTA.

A Biden-kormányzat tisztviselői a múlt héten azt mondták a Jewish Telegraphic Agency-nek, hogy nem fognak találkozni Szmotriccsal, miután az azt mondta, hogy az államnak „el kellene törölnie” Huwarát, egy ciszjordániai falut, ahol egy fegyveres nemrég megölt két izraeli testvért, és ahol zsidó telepesek válaszul fellázadtak.

Most a The Times of Israel, az Axios és az izraeli Channel 12 hírcsatorna arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők azt fontolgatják, hogy teljesen megtagadják Szmotrics belépését az országba.

Szmotrics később visszavonta a Huwarával kapcsolatos kijelentését, mondván, hogy nem szó szerint értette, és a terroristák és támogatóik célba vételére utalt. Ez azonban nem nyugtatta meg a Biden-kormányzatot: Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője szerint Szmotrics kijelentése „undorító” és „erőszakra uszító” volt.

Szmotricsnak a jelek szerint nincsenek tervezett nyilvános találkozói az Israel Bonds ülésén kívül.

Az Amerikai Izraeli Közügyek Bizottsága nem fog találkozni vele, és a Nagyobb Amerikai Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája vezérigazgatója azt mondta, hogy egyetért Price-szal abban, hogy Szmotrics megjegyzései „undorítóak” voltak.

Liberális zsidó csoportok tiltakozást terveznek a találkozó ellen. A WhatsAppon egy petíció kering, amelyben arra kérik a zsidókat, hogy szólítsák fel az Israel Bonds igazgatótanácsának tagjait, hogy ne vegyenek részt a beszédben, szólítsák fel Szmotricsot, hogy mondja le a megjelenését, vagy lépjenek ki az igazgatótanácsból.

Az Israel Bonds szorosan együttműködik az izraeli pénzügyminisztériummal, és hagyományosan pénzügyminisztereket lát vendégül rendezvényein.

Kiborult a bili

Ez nem a demokráciáért való aggódás, hanem puccs-kísérlet a demokratikusan megválasztott kormány ellen, a megfélemlítés eszközeivel. Vélemény.