Von der Leyenéknek nem tetszene, ha Jeruzsálembe költözne a magyar nagykövetség

Saját korábbi vállalásaival is szembemegy a magyar kormány, ha izraeli külképviseletét Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti – nyilatkozta az Európai Bizottság külügyi szóvivője a hvg.hu beszámolója szerint.

Peter Stano szóvivő az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy a magyar kormány hivatalos tájékoztatást még nem küldött a nagykövetség áttelepítéséről, ezért ezt nem is kívánják kommentálni.

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az EU hivatalos álláspontja hosszú ideje az, hogy a tagállamok nagykövetségei nem lehetnek a vitatott státuszú Jeruzsálemben. Valamennyi uniós külképviselet és az EU missziója is Tel-Avivban van. Ezzel összefüggésben a tagállamok csatlakoztak már egy 1980-as ENSZ-nyilatkozathoz. Hasonló tartalmú nyilatkozatot fogadtak el az uniós állam- és kormányfők 2017 decemberi csúcstalálkozójukon is. Akkor a zárókövetkeztetésekben a következő mondat szerepelt:

Az EU újólag hangsúlyozza, hogy továbbra is szilárdan elkötelezett a kétállami megoldás mellett, és ezzel összefüggésben az EU Jeruzsálemmel kapcsolatos álláspontja változatlan marad.

Ez azt jelenti, hogy a tagállamok továbbra is Tel-Avivot tartják a zsidó állam fővárosának, és ott működtetik a diplomáciai képviseleteket. Az EU álláspontja az izraeli-palesztin konfliktussal összefüggésben továbbra is az, hogy a „kétállami megoldást” kell előnyben részesíteni, amelynek lényege, hogy a zsidó állam mellett létrehoznák az önálló és független palesztin államot is.

A hvg.hu eredeti teljes cikke itt olvasható.

Állítólag Jeruzsálembe költözik a magyar nagykövetség

Első lenne az Európai Unió tagországai közül.