Iráni vallási vezető: csupán 50-60 zsidót öltek meg a holokauszt során

Az iráni legfelsőbb vezetőhöz kötődő síita klerikus egy prédikáció során fejtette ki magvas gondolatait.

Egy iráni klerikus nemrég Arak városában prédikált, amelyben kétségbe vonta, hogy valóban hatmillió zsidót öltek meg a holokauszt során.

Gholamali Dorri-Najafabadi a legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah képviselője Irán Markazi tartományában. A február 17-én, pénteken tartott prédikációjában azt mondta, hogy nem igaz, hogy hatmillió zsidót öltek meg a holokausztban, „mert nem is volt ennyi zsidó Európában.”

Azt állította, hogy a valós szám 50-60 zsidó körül van, és hogy a holokausztot csak „ürügyként” használták fel később az iszlám, a muszlimok és a hidzsáb elleni harcra.

„[A] holokausztban megölt zsidók száma Hitler [uralma] alatt nem hatmillió volt. Nem is volt hatmillió zsidó [Európában], akit meg kellett volna ölni. Talán 60, hat vagy 50 [zsidót] öltek meg. Nem akarunk antiszemiták lenni, de ezt ürügyként használták fel. 70 éve harcolnak az iszlám, a hidzsáb és a muszlimok ellen”

– fejtette ki a síita prédikátor.

A holokauszttagadás visszatérő jelenség Iránban. Hamenei még 2016-ban, a holokauszt nemzetközi emléknapján kérdőjelezte meg a holokauszt valóságtartalmát.

Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnök is rendszeresen tagadta a holokausztot megtörténtét: elnökségből való távozása előtt azt mondta, hogy a holokauszt tagadására a legbüszkébb.

Irán jelenlegi elnöke, Ebrahim Raiszi tavaly szeptemberben pedig nem volt hajlandó elismerni, hogy a holokauszt megtörtént, és a CBS „60 Minutes” című műsorának adott interjújában mondta azt, hogy szerinte az egészet „ki kellene vizsgálni”.

Már majdnem fegyverminőségű uránt talált Iránban az Atomenergia Ügynökség

Teherán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.