Összecsapások törtek ki az igazságügyi reform elleni tüntetésen Tel-Avivban

Az izraeli kormány igazságügyi reformterve elleni tüntetések erőszakba torkolltak szerda délután Tel-Avivban és Haifában, a Tel-Avivot átszelő autóúton összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrség között. Több száz tüntető áttörte a rendőrségi barikádokat az autópályán, a rendőröket visszavonulásra késztetve — írja az Arutz7 izraeli hírportál.

A rendőrség kábító gránátokat dobott a tüntetőkre és lovas rendőröket vetett be, hogy megpróbálja feloszlatni a tömeget és újra megnyitni az autóutat.

Eddig kilenc tüntetőt tartóztattak le ezen tüntetésen, és legalább hét további tüntetőt tartóztattak le hasonló tüntetéseken szerte az országban. Egy haifai férfit letartóztattak azzal a gyanúval, hogy egy helyi tüntetésen rendőrtisztet bántalmazott.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a rendőrség vezető tisztségviselőivel tartott megbeszélésén „zéró toleranciára szólított fel az anarchistákkal szemben”.

„Zéró toleranciát kell tanúsítanunk azokkal az anarchistákkal szemben, akik rendőrökre támadnak ésrendőrségi barikádokat törnek át”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök „teljes támogatásáról” biztosította Ben-Gvirt, és Twitter-üzenetében azt írta:

„Nem fogadjuk el a rendőrök elleni erőszakot, az utak elzárását és a törvények megsértését. A tiltakozáshoz való jog nem jelenti az anarchiához való jogot”.

A miniszterelnök emellet azt írta:

„Teljes támogatásomról biztosítom Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert, a rendőrfelügyelőt és az izraeli rendőrség tisztjeit, akik az izraeli polgárok életét megzavaró törvénysértők ellen dolgoznak.”

Az igazságügyi reformot ellenző aktivisták a szerdai napot a „nemzeti zavargások napjává” nyilvánították, a tüntetők szerda reggel lezárták a Jeruzsálembe vezető forgalmat az 1-es úton.

וואלה! on Twitter: „”הם זורקים עלינו רימונים”: תיעוד מהפינוי האלים של המפגינים בדרך השלום pic.twitter.com/Wn03ELUkcV / Twitter”

„הם זורקים עלינו רימונים”: תיעוד מהפינוי האלים של המפגינים בדרך השלום pic.twitter.com/Wn03ELUkcV

A tüntetéseket a Knesszet Alkotmány-, Jog- és Igazságügyi Bizottságának az igazságügyi reformcsomag két kulcsfontosságú törvényjavaslatáról szóló tervezett szavazása idejére szervezték.

A törvényjavaslatok, ha elfogadják őket, megkövetelnék, hogy a Legfelsőbb Bíróság teljes ülése mérlegeljen egy törvény megsemmisítése kérdésében, és előírná, hogy a bírák legalább 80%-ának támogatnia kell egy Knesszet által elfogadott törvény megsemmisítését.

A második törvényjavaslat lehetővé tenné a Knesszet számára, hogy felülbírálja a Legfelsőbb Bíróság azon döntéseit, amelyek alkotmányellenesnek nyilvánítják a Knesszet által hozott törvényeket.

Izraeli tüntetés: Netanjahu és Putyin társaságában tűnt fel Orbán Viktor

A transzparensen a magyar és izraeli miniszterelnök mellett több autoriter vezető arca és a „From start-up nation to shut-down nation” felirat volt látható.