Izraeli tüntetés: Netanjahu és Putyin társaságában tűnt fel Orbán Viktor

Az igazságügyi reform ellen tiltakozók egy transzparenst vittek, amelyen a magyar és izraeli miniszterelnök mellett több autoriter vezető arca és a „From start-up nation to shut-down nation” felirat volt látható.

Szombat este a kormány igazságügyi reformtörvénye ellen tiltakozó tüntetők egy nagy, Netanjahut megszólító transzparenssel vonultak fel.

A transzparens Netanjahut Orbán Viktor, Putyin, Erdogan és Ruhollah Homeini volt iráni legfelsőbb vezető mellett ábrázolta:

Nemrég az új igazságügyi miniszter, Jariv Levin olyan átalakítást jelentett be, amely korlátozná az izraeli Legfelsőbb Bíróság hatáskörét. Az átalakítás értelmében több politikus kerülne a bírákat kiválasztó bizottságba, korlátoznák a Legfelsőbb Bíróság azon képességét, hogy törvényeket és kormányhatározatokat semmisítsen meg, és bevezetnének egy „felülbírálati záradékot”, amely lehetővé tenné a Knesszet számára, hogy egyszerű többséggel átírja a bírósági határozatokat.

Levin és jobboldali támogatói ezeket a változtatásokat azzal indokolják, hogy így állítható helyre az egyensúly egy olyan rendszerben, amely szerintük túl sok hatalmat ad (az utóbbi időben) baloldali bírák kezébe.

Netanjahu rendesen helyretette az izraeli demokráciáért aggódókat

Az izraeli kormányfő felelősségteljesebb viselkedésre intette a választásokat elveszítő ellenzéki vezetőket.