Magyarország az egyik legbiztonságosabb európai ország a zsidó közösség számára

Több hazai zsidó közösség vezetője és tudományos szakemberek folytattak eszmecserét a magyarországi zsidóság helyzetéről a Danube Institute által szervezett konferencián 2023. február 28-án. Az esemény apropóját a Danube Institute kutatói által szerkesztett „Antiszemitizmus Magyarországon: hiedelmek és valóság” („Anti-Semitism in Hungary: Appearance and Reality”) c. kétkötetes angol nyelvű könyv megjelenése adta, amely számos zsidó civil szervezet és vallási közösség vezetőjével készített mélyinterjúkon keresztül mutatja be a magyar zsidóság életét — írja a Danube Institute lapunknak eljuttatott közleményében.

Az eseményt Yacov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete nyitotta meg, aki rámutatott:

egy felmérés szerint Magyarország és Olaszország a legbiztonságosabb hely a zsidók számára Európában.

Figyelmeztetett arra is, hogy a modernkori antiszemitizmus gyakran Izrael-ellenességként jelenik meg.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója szerint az antiszemitizmus ellen folyamatosan küzdeni kell, ugyanakkor a kötet tanulságai alapján a negatív nyugati tendenciák ellenére Magyarországon egyértelműen javult a helyzet az utóbbi évtizedben.

A könyvet szerkesztő Jeffrey Kaplan, a Danube Institute amerikai vendégkutatója szerint a nyugati mainstream média gyakran torz képet fest Magyarországról, amelyet a helyszíni kutatások és interjúk egyértelműen cáfolnak.

Kovács András, a CEU professzora szerint az antiszemitizmus nem csak Izrael-ellenességben és erőszakos cselekményekben nyilvánulhat meg, így annak minden formája ellen küzdeni kell.

Köves Slomó: Európában szinte csak itt nem kell mindennapos túlélési stratégia

Az EMIH vezető rabbijával készített exkluzív interjút az Index, melyben mesélt életútjáról, részletesen kifejtette kapcsolatát a magyar kormánnyal és Orbán Viktorral.

Oberlander Báruch rabbi, a Chábád Lubavics irányzat magyarországi megteremtője és vezetője bemutatta, hogyan segít megőrizni a hászid közösség a külföldi zsidó közösségekben a magyar kultúrát és hagyományokat.

Az előadók között szerepelt továbbá Jehuda Hartman, a Bar Ilan University professzora, Menachem Karen-Kratz, független izraeli professzor, Szabó György, a MAZSÖK elnöke, Mordechai Inbari, a University of North Carolina professzora, Schönberger Ádám, a MAROM Klub Egyesület elnöke, valamint Pécsi Tibor, az Élet Menete Alapítvány történésze, pedagógiai szakértője.

Az előadók az antiszemitizmus kérdéskörén kívül kitértek a magyar zsidóság demográfiai helyzetére, történelmi tapasztalataira, a Holokauszt emlékezetére, valamint a zsidó kulturális élet jellegzetességeire. Az előadók megvitatták a zsidóság előtt álló jelenlegi kihívásokat, valamint bemutatták meglátásaikat arról, hogy hogyan lehet megőrizni a zsidó identitást, kultúrát és hagyományokat a XXI. században.

Köves Slomó: így érhető tetten a modern antiszemitizmus

Natan Saranszkij izraeli emberjogi aktivista „antiszemitizmus 3D-ben” koncepciójával könnyen felismerhető napjaink antiszemitizmusa.