Fehéroroszország örül a kínai béketervnek

A fehérorosz elnök teljes támogatásáról biztosította szerdán Pekingben az ukrajnai háborúra vonatkozó kínai béketervet.

Aljakszandr Lukasenka kedden érkezett három napos látogatásra a kínai fővárosba, ahol elsőként Li Ko-csiang kormányfővel tárgyalt, majd a 12 pontból álló kínai béketervről folytatott tárgyalásokat Hszi Csin-ping elnökkel.

A fehérorosz elnök sajtóirodájának tájékoztatása szerint Lukasenka azt mondta,

„országa aktívan küzd a különböző béketervek sikeréért, és ezek között kiemelten támogatja a kínait”.

Hozzátette: „a jelenlegi, nagyon nehéz nemzetközi helyzetben a szokásostól eltérő, új megközelítésre és felelős politikai döntésekre van szükség, mert csak így kerülhető el egy olyan világméretű összeütközés, amelynek nem lehetnek nyertesei”.

Lukasenka szerint „a kínai béketerv arról tanúskodik, hogy a kínai külpolitika a békére törekszik, a béketerv pedig olyan előrelépés, amelynek hatása nemzetközi szinten is jelentős lesz”.

A kínai külügyminisztérium múlt pénteken tette közzé 12 pontból álló, az ukrajnai háború megoldását célzó béketervét.

A terv pontjai között szerepel az ukrán-orosz béketárgyalások elindítása, minden ország szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása; a harci cselekmények beszüntetése, a tárgyalások újrakezdése, a hidegháborús mentalitás elutasítása, valamint a stratégiai kockázatok csökkentése.

A Peking által előterjesztett terv szól a humanitárius válság leküzdéséről, a gabonaegyezmény végrehajtásáról, Ukrajna újjáépítéséről és a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának garantálásáról. Kína maga is kifejezte, hogy kész együttműködni a nemzetközi közösséggel, és konstruktív szerepet játszani a konfliktus megoldásában.

A kínai vezetés korábban elutasította azon amerikai vádakat, melyek szerint fegyvert szállítana Oroszországnak, mert hivatalos álláspontja szerint semlegesnek tekinti magát az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Telegraph: Ezért fontolgathatja Kína, hogy fegyvert szállítson az oroszoknak

Az, hogy a CIA igazgatója a „magabiztos” szót használja annak az amerikai értékelésnek a leírására, amely szerint Kína Oroszország felfegyverzését fontolgatja, riadalmat kellene keltenie Ukrajnában és a Nyugaton – állítja a brit lap.