Telegraph: Ezért fontolgathatja Kína, hogy fegyvert szállítson az oroszoknak

Az, hogy a CIA igazgatója a „magabiztos” szót használja annak az amerikai értékelésnek a leírására, amely szerint Kína Oroszország felfegyverzését fontolgatja, riadalmat kellene keltenie Ukrajnában és a Nyugaton – állítja a brit lap. 

William Burns „magabiztos” szóhasználatát a Telegraph cikke úgy értékeli, hogy sokkal közelebb áll a valószínűhöz, mint a lehetségeshez.

A második ok, amiért Burns figyelmeztetése riasztó, az az, hogy mit mond Peking számításairól a kialakuló globális erőegyensúlyt illetően.

Nyugati tisztviselők a héten ragaszkodtak ahhoz, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Kína segítséget nyújtana Oroszországnak, de nagy lépés lenne, ha Peking változtatna ezen a politikán.

Az is kérdéses lenne, hogy a Nyugat, amely vitathatatlanul sokkal nagyobb gazdasági függőséggel rendelkezik Kínától, meddig lenne hajlandó elmenni válaszul.

A Telegraph szerint Hszi Csin-ping kínai elnök bizonyára tudomásul vette, hogy Ukrajna nemzetközi támogatóinak milyen sokáig tartott, amíg konszenzusra jutottak a fellépést illetően, különösen a gazdasági szankciókat illetően.

Talán kiszámította, hogy a Nyugat – különösen Európa – nem lesz hasonlóan egységes Kínával szemben. Vagy még ilyen egység ellenére is úgy kalkulálhat, hogy országa elég erős ahhoz, hogy ellenálljon az esetlegesen kilátásba helyezett szankcióknak.

A cikk megjegyzi, hogy van egy másik, közvetlen katonai aggodalom is.

Peking ragaszkodik ahhoz, hogy egy ország szuverenitása sérthetetlen, és azt mondja, hogy soha nem avatkozna bele egy másik állam irányításába.

Sok biztonsági tisztviselő nevetségesnek tartja ezt az álláspontot, és csak álcaként állítják be, hogy a nemzetközi figyelmet – és az amerikai haditengerészet csendes-óceáni flottáját távol tartsák Tajvantól.

A cikk szerint Kína elvárja, hogy ezt a politikát tiszteletben tartsák, és tudja, hogy az Ukrajnával kapcsolatos bármilyen változtatás csorbítja a be nem avatkozással kapcsolatos érvelésének erejét a Tajvant érintő jövőbeli intézkedésekben.

Kínának tudnia kell, hogy minden Oroszország felfegyverzésére vonatkozó döntésnek messzemenő következményei lesznek.

A cikk szerint Hszi elnök talán előre látta az országa által Oroszországnak nyújtott katonai támogatás diplomáciai és gazdasági következményeit, de úgy döntött, hogy kezelhető és megéri a kockázatot, hogy növelje Moszkva függőségét és a Nyugat félelmét Pekingtől.

Kínai külügyi szóvivő: az Egyesült Államok idézte elő az ukrajnai válságot

Mao Ning hétfőn pekingi sajtótájékoztatóján azt mondta: azzal, hogy Washington nehézfegyverekkel látja el Ukrajnát, csak súlyosbítja és hosszabbítja a konfliktust.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.