Arab-izraeli békepárti társaság alakult az Országgyűlésben

Megtartotta első ülését az Izrael és az arab országok közötti kapcsolatok rendezését szolgáló Ábrahám Egyezmények céljait támogató magyar parlamenti baráti társaság hétfőn – tudatta az Országgyűlés Sajtóirodája közleményben az MTI-vel.

Az Országgyűlés 2022 végén – hasonlóan az amerikai Kongresszushoz és a brit parlamenthez – döntött az izraeli-arab megbékélést, illetve az ezt szolgáló nemzetközi törekvéseket támogató baráti társaság létrehozásáról a parlament külügyi bizottságában.

A társaság elnöke Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke. Tagjai Zsigmond Barna Pál, a bizottság fideszes alelnöke és Gurmai Zita, a bizottság MSZP-s tagja. A baráti társaság áttekinti az Ábrahám Egyezmények megvalósításának helyzetét és felveszi a kapcsolatot más országok törvényhozásában létrejött hasonló csoportokkal.

Az Országgyűlésben most megalakult baráti társaság tagjai előrelépésnek tartják az Ábrahám Egyezmények aláírását, amely új megközelítést alkalmazott és esélyt teremtett a térség békéjének és biztonságának további erősítésére. Álláspontjuk szerint az együttműködés kiterjesztése Izrael és az arab országok között jelentősen hozzájárulhat a régió hosszútávú stabilitásának növeléséhez. Hangsúlyozzák, hogy Magyarország elkötelezett a folyamat továbbvitele mellett, s ehhez kész minden támogatást megadni az érintett feleknek, akár háromoldalú együttműködések formájában is – olvasható a közleményben.

Az Ábrahám Egyezmények céljait támogató országok nemzeti parlamentjeiben eddig létrehozott baráti társaságok megalakulásának előzményeként fontos hangsúlyozni a következőket:

köszönhetően annak, hogy hosszú évtizedek után a 2017-2021 közötti amerikai elnöki adminisztráció ideje alatt „sikerült az USA-nak „újszerű módon megközelíteni” a közel-keleti térség problémáit, 2020. szeptember 15-én az Egyesült Államok közvetítésével Izrael békemegállapodást kötött az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Ezt a megállapodást néhány hónapon belül további megállapodások követték Marokkóval és Szudánnal. Az aláíró felek reményei szerint a kétoldalú kapcsolatok normalizálása érdekében tett formális lépések az 1948 óta megoldatlan arab-izraeli kapcsolatokban is történelmi fordulatnak, jelentős lépésnek számítanak. Ezeket a békemegállapodásokat összefoglaló néven Ábrahám Egyezményeknek nevezték el

– közölte Országgyűlés Sajtóirodája.

Izrael szorosabbra fűzi kapcsolatait egykori ősellenségével

Az ellenségem ellensége a barátom klasszikus esete.