Amerikai energiaügyi minisztérium: tényleg laborból szabadulhatott ki a COVID-19

A Covid-19 világjárványt kiváltó vírus nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgásból, de nem egy fegyverprogram részeként keletkezett, egy frissített és titkosított 2021-es amerikai energiaügyi minisztériumi tanulmány szerint, amelyet a Fehér Ház és magas rangú amerikai törvényhozók rendelkezésére bocsátottak – jelentette vasárnap a Wall Street Journal.

A minisztérium megállapítása Avril Haines, a nemzeti hírszerzés igazgatójának irodája által készített dokumentum frissített változatában jelent meg – jelentette a WSJ. Ez azt a megállapítást követi, amelyet az FBI állítólag „mérsékelt bizalommal” adott ki, és amely szerint a vírus egy kínai laboratóriumból való kiszivárgás után terjedt el.

Az energiaügyi tárca – amely 17 amerikai laboratórium hálózatát felügyeli, köztük a fejlett biológia területeit – következtetése annak ellenére lenne jelentős, hogy a jelentés szerint a hivatal „alacsony bizalommal” tette meg frissített ítéletét.

A Covid-19 eredetével kapcsolatos ellentmondásos hipotézisek középpontjában vagy egy ismeretlen állat állt, amely átadta a vírust az embereknek, vagy pedig a vírus véletlen kiszivárgása egy kínai kutatólaboratóriumból, Wuhanból.

A Covid-19 terjedése, amely csak egy a fertőző koronavírusok sorában, 2020 elején váratlanul érte a világ egészségügyi szerveit. Azóta az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte közel 7 millió ember halálát okozta, és azóta is szenvedi a világ a reakció gazdasági következményeit.

Az energiaügyi minisztérium frissített megállapításai ellentétesek négy másik amerikai hírszerző ügynökség jelentésével, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a járvány egy fertőzött állatról történő természetes átvitel eredményeként kezdődött. Két ügynökség továbbra is bizonytalan.

A CIA továbbra is bizonytalan a szivárgás és a természetes átvitel elmélete között a Nemzeti Hírszerzési Tanács tanulmánya szerint.

Bár az eredeti 2021-es jelentés nem jutott következtetésre, konszenzusos véleményt fogalmazott meg arról, hogy a Covid-19 nem egy kínai biológiai fegyverprogram része volt.

Hogyan homályosította el a Kelet és a Nyugat a Covid-19 eredetét

„Húsz hónappal a koronavírus járvány kitörése után még mindig homály fedi a vírus eredetét. Ennek egyik fő oka Kína erőteljes elterelő kampánya. Azonban bármily furcsának tűnhet, jelentős segítséget kaptak ebben a kínaiak azoktól az amerikai és brit egészségügyi kutatóktól, akik félrekezelték és kisiklatták a vírus eredetével kapcsolatos nyomozást”.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap elismerte, hogy az amerikai hírszerző ügynökségeken belül „különböző nézetek” vannak a kérdésben.

„A hírszerző közösség egyes elemei az egyik, mások a másik oldalra jutottak, és többen azt mondták, hogy egyszerűen nincs elég információjuk ahhoz, hogy biztosak legyenek benne” – mondta Sullivan a CNN-nek.

Elmondta azonban, hogy a Biden-kormányzat „ismételten utasította hírszerző közösségünk minden elemét, hogy tegyen erőfeszítéseket és fordítson erőforrásokat arra, hogy ennek a kérdésnek a végére járjon”.

Az energiaügyi minisztérium Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumának korábbi,

2020 májusában készült jelentése arra a következtetésre jutott, hogy a laboratóriumi szivárgás elmélete hihető.

A frissített, ötoldalas NIC-értékelés – számolt be a Journal – „az új hírszerzési adatok, a tudományos szakirodalom további tanulmányozása és a kormányon kívüli szakértőkkel folytatott konzultáció fényében készült”, és a kongresszusban a republikánusok több információt követelnek.

Az első, 2021-es amerikai hírszerzési jelentés szerint a Covid-19 először a kínai Wuhanban terjedt el, legkésőbb 2019 novemberében, amikor a Wuhan Institute of Virology három kutatója – akik állítólag koronavírus-kutatásban vettek részt – eléggé megbetegedett ahhoz, hogy kórházi ellátást kérjen.

(The WSJ/The Guardian)

Borítókép: Unsplash

Miért nem foglalkozik már senki a Covid eredetével?

22 millió ember halt meg a járványban a világ vezetői mégsem akarják kikutatni az igazságot.