21 izraelit tartóztattak le az igazságügyi reform elleni tüntetések során

A KAN News tudósítása szerint több tucatnyi fáklyás tüntető áttörte a rendőrségi barikádot, és lezárta az Ajalon autópályát, majd a Shalom csomóponttól észak felé kezdtek menetelni.

Gumiabroncsokat és fadeszkákat gyújtottak fel a 20-as főúton, a Halacha csomópont közelében a Tel-Avivban szombat este zajló igazságügyi reformtüntetések során – derül ki az izraeli rendőrség szóvivői egységének jelentéséből.

Tűzoltókat és rendőri erőket vezényeltek a területre, hogy megfékezzék a tüzet, szétoszlassák a randalírozókat és a tüntetőket, valamint letartóztatásokat hajtsanak végre.

Az este folyamán összesen 21 tüntetőt tartóztattak le.

A KAN News szerint a tüntetők még egy „Bibi áruló” feliratot is felfestettek az utcára.

Két tüntetőt azután tartóztattak le, hogy megharapták a rendőröket, nem sokkal később több mint egy tucatnyi további tüntetőt is letartóztattak.

Több rendőr megsérült, és a helyszínen orvosi ellátásban részesült. A tűzoltóknak és más önkormányzati tisztviselőknek sikerült eltakarítaniuk a törmeléket a halachai csomópont közelében, hogy az utat megnyissák a forgalom előtt.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter az erőszakos tüntetést követő nyilatkozatában ámokfutásnak nevezte a történteket, és felszólította Jair Lapidot és Beni Ganzot, hogy azonnal ítéljék el az anarchista randalírozást és uszítást.

„Utasítottam a rendőrséget, hogy zéró toleranciával lépjen fel az erőszakkal, az uszítással és az anarchiával szemben. Nem szabad megengedni, hogy az anarchisták felgyújtsák Tel-Avivot”

– nyilatkozta.

Polgárháborútól tart az izraeliek több, mint egyharmada

Az izraeliek 84%-a úgy véli, hogy az igazságszolgáltatási rendszernek szüksége van bármilyen változtatásra, de csak 22% támogatja a reformban javasolt összes változtatást.