Amerikai matematikus: Végítélet masinát kreálunk

Eric Weinstein, amerikai matematikus Joe Rogan podcastjének vendége volt, ahol a tudós figyelmeztetett arra, hogy a nukleáris fegyverektől való félelem elmúlt, és, hogy szerinte az amerikai vezetők felelőtlenül viselkednek, amikor nem veszik figyelembe a nukleáris fegyverek nagyon is valós veszélyét. 

A tudós szerint a hidegháború alatt az Egyesült Államok sokkal óvatosabban kezelte a konfliktusokat, mivel még élt benne a félelem a nukleáris háborútól, mára azonban ez a félelem elpárolgott.

A tudós a jelenleg zajló ukrán-orosz háborúval kapcsolatosan megjegyezte, hogy szerinte hiba Zelenszkijt romantikus hősként kezelni, bár hozzáteszi, hogy ennek az az egyik oka, hogy az ukrán elnök valóban bátor. Azonban szerinte veszélyes dolgokat mond (példaként a preventív csapást említi).

„Elismerem, hogy amit Vlagyimir Putyin tett, hogy megszállta Ukrajnát, az undorító. De ha valaki megnézi a történelmet, Kelet és Közép-Európában a háborúzás és a határtologatás folyamatos volt”

– mondta Weinstein, aki szerint ilyen kontextusban furcsa területi integritásról beszélni.

A matematikus elmesélte, hogy ő mint amerikai-askenázi zsidó tudja, hogy kelet-európaiként milyen nehéz megmagyarázni, hogy valaki pontosan honnan is származik, hiszen, állandóan változtak a területek tulajdonosai. Weinstein családja például Ukrajna területéről származik.

A tudós elmondta, hogy akkor döbbent rá, hogy Amerika mennyire benne van ebben a konfliktusban, amikor tavaly két lengyel meghalt egy rakétacsapásban, amire először azt mondták, hogy orosz volt. Szerinte ez mutatta, hogy a NATO és Amerika túl közel van ehhez a konfliktushoz. Ekkor azon döbbent meg, hogy a hírek szerint egy NATO országot megtámadtak, de körülötte ez senkit nem érdekelt.

„Mi amerikaiak nem értjük Közép-és Kelet-Európát. Hogy így elkötelezzük magunkat, miközben nem értjük hogyan gondolkodnak az oroszok, ukránok vagy a lengyelek, vagy hogy miként zajlik a harc. Nem hiszem, hogy tudjuk mit csinálunk. Egy végítélet masinát kreálunk”

– figyelmeztet Eric Weinstein.

A tudós szerint az emberek elromanticizálják a konfliktust, és messziről nem fogják fel a háború realitásait. Ahogy a második világháború lelkes tanulmányozói is a kis csatákat szeretik elemezni, és nem például a hirosimai robbanást.

„Nem hiszem, hogy felfognák az amerikaiak milyen veszélyes ez. Ha minden egyes alkalommal, amikor határvita van, mi beállunk egy termonukleáris farkasszemnézésbe, akkor orosz rulettet játszunk, és egyre kevesebb lesz lesz üres rekesz a tárba. Nem tudom, hogy van-e 30 évünk ezt játszani, vagy három évünk, vagy három hónapunk”

– mondta a matematikus.

Weinstein szerint azok, akik látják milyen kockázatos ez a helyzet fontos, hogy felszólaljanak. Kifejti, hogy abszurd, hogy ha valaki jelzi a veszélyt azonnal azzal vádolják, hogy nem elég kemény Putyinnal, hogy egy Chamberlain wannabe.

A matematikus felidézi, hogy 2000-es évek elején meglepődött a hír hallatán, hogy a Baltik-államok csatlakoznak a NATO-hoz.

„Értem, hogy meg akarjuk őket védeni. Hogy független országok stb. Azonban ezek korábbi szovjet tagállamok. Két módon lehet gondolkozni: az első, hogy azt mondjuk ezek független államok, azt csinálnak, amit akarnak. Aztán ott van a befolyási övezetek nézete, amely szerint ők egy orosz befolyási övezet. Ha nem veszed figyelembe mind a két szempontot, nem játszod jól ezt a játékot”

– fejti ki Weinstein.

A matematikus szerint Amerika úgy tesz, mintha nem értené a befolyási övezeteket.

Weinstein hozzátette, hogy ne értse senki félre: támogatja Ukrajna jogát az önvédelemhez, de nem akarja, hogy ez a konfliktus a harmadik világháborúba torkolljon.

A teljes podcast a Spotify alkalmazáson hallgatható meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A pacifisták világháborúja

A hosszú béke utolsó napjait éljük. A háttérben a pacifisták lázasan hordjak a rőzsét egy új világháború máglyájához.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.