8000 gyermekcipőt restaurálnak az elpusztított gyermekek emlékére

A nemzetközi Élet Menete Alapítvány félmillió dollárt gyűjtött össze, hogy 8000 gyermekcipőt restaurálhassanak az Auschwitz Múzeumban – írja a zsido.com a VINnews alapján.

A nemzetközi Élet Menete Alapítvány bejelentette, hogy teljesítették a „Soul to Sole” elnevezésű gyűjtést, melynek a célja, hogy az Auschwitz-Birkenau haláltáborban elpusztított gyermekek mintegy 8000 cipőjét konzerválják.

A nemzetközi alapítvány együttműködik a lengyelországi Auschwitz-Birkenau állami múzeummal és alapítvánnyal, mely azon a helyen működik, ahol a nácik több mint egymillió százezer embert gyilkoltak meg, közöttük kétszázezer gyermeket.

„Az idő múlásával ezek a cipők is szétfoszlanak, veszélyeztetve ezzel a nácik által a táborba deportált és ott meggyilkolt zsidó gyermekek utolsó testamentumát.”

– áll a szervezet közleményében.

Cipőnként körülbelül 50 dollárba kerül a helyreállítás, melyet hamarosan megkezdenek és mely előreláthatólag két évig fog tartani Revital Yakin Krakovsky, az alapítvány vezetője szerint.

„A cipők az elveszett élet szimbólumai. Minden cipő egy-egy történetet képvisel, mely az egész világot jelenti.”

– mondta Eitan Neishlos, a kampány egyik fő adományozója. „Egy holokauszt-túlélő unokájaként továbbra is mindent megteszek annak érdekében, hogy a holokauszt emléke életben maradjon.”

Az auschwitzi múzeumban a cipőket üveg mögött állítják ki, azonban a washingtoni holokauszt múzeumban a kiállítótérben semmi sem választja el a cipőket a látogatóktól, így a lábbelik átható, jellegzetes szaga még nagyobb benyomást gyakorolnak a közönségre. A kiállítás módjától függetlenül a cipők erőteljesen elszíneződtek, jobbára megfeketedtek, ezek kijavítása kezdődik meg hamarosan.

Hogyan élte túl egy 11 éves kislány Auschwitz poklát?

Amikor a szovjetek bevonultak Auschwitzba ötszáz 15 év alatti gyereket találtak ott. Pesa Balter történetét idézzük fel a tábor felszabadításának évfordulóján.