Iránban halálra ítéltek egy német-iráni kettős állampolgárt

Iránban a bíróság halálra ítélt egy német-iráni kettős állampolgárt – jelentette kedden az igazságügyi tárcához közel álló Mizán hírügynökség, hozzátéve, hogy az ítélet nem jogerős.

Dzsamséd Sarmahd ellen a vád „romlás terjesztése a földön”; az iráni hatóságok ezzel a Koránból vett kifejezéssel rendszerint ellenzéki tevékenységeket illetnek.

Az ügyészség szerint az akkor az Egyesült Államokban élő Sarmahd vezette a Tondár („Mennydörgés”) nevű monarchista csoportot, amely több, Iránban elkövetett terrortámadásért, egyebek között egy sirázi mecsetben 2008-ban végrehajtott, 14 halottal járó pokolgépes támadásért felelős.

A Los Angeles-i székhelyű, kevéssé ismert csoport célja az 1979-es iráni iszlám forradalom során elsöpört monarchia visszaállítása, tagjai külföldön rádió- és televízióállomásokat is üzemeltetnek.

Sarmahd letartóztatását 2020-ban jelentette be az iráni hírszerzési minisztérium. Családja akkori közleménye szerint a férfit Dubajban rabolta el az iráni titkosszolgálat. A közleményben hangsúlyozták, hogy Sarmahd csupán a Tondár szóvivője volt, és semmi köze azokhoz a merényletekhez, melyekkel Teherán vádolja a csoportot.

Tovább fokozódik Iránban az iszlamista rezsim elnyomása

Brutális büntetési tételek várnak a „közrendet megzavaró” iráni állampolgárokra.